Frigiva gård i Altersbruk är en imponerande lantbruksverksamhet och ett föredöme för ett hållbart och effektivt jordbruk. Gården drivs av Desirée och Johannes Nyman, som tog över gården från Johannes föräldrar för ett par år sedan. Med 200 nötkreatur är Frigiva gård en produktiv lantbruksverksamhet, men det är de innovativa lösningarna och framtidsplanerna som gör den till en unik och intressant verksamhet.
Biogasanläggningen som drivs av kornas gödsel är en av de innovativa lösningarna på gården. Gödseln ligger i en reaktorkammare i 20 dagar, och gasen som genereras används för att värma upp hus, verkstad och ladugård. Biogasanläggningen ger också varmvatten och hälften av gården elförbrukning. Denna process är också fördelaktig för miljön eftersom när gödseln sedan ska spridas ut på åkrarna är det näst intill luktfritt.
Frigiva gård har också köpt granngården för att kunna utöka sin verksamhet och sikta att bli självförsörjande vad gäller spannmål någon gång i framtiden. Andra satsningar de fantiserar om är en gengasanläggning för att kunna utvinna energi från flis, en kvarn för att kunna producera mjöl lokalt, ett växthus för att kunna satsa på grönsaker etc.
Johannes och Desirée har också ett långt och gediget samarbete med Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn och tar emot många elever för att praktisera yrket som lantbrukare, antingen som extra resurser kvällar och helger men även tillsvidare. Detta samarbete är en viktig del av deras verksamhet då de vill vara med och utbilda framtidens lantbrukare. Det är också ett sätt att öka kunskapen om hållbar matproduktion och bidra till att skapa ett mer hållbart samhälle. Samarbetet med Agro-parken och försöksgården är också något som paret lyfter fram som mycket positivt.
Framgångarna beror på en kombination av nytänkande och traditionella jordbruksmetoder. Paret är angelägna om att hitta en ledarskapsutbildning som passar för lantbrukare. Förr i tiden var det mestadels familjemedlemmar som arbetade på bondgårdarna och ledarskap var därför inte lika angeläget som nuförtiden.
Frigiva Gård har en tydlig vision om att vara självförsörjande och driva en hållbar verksamhet som bidrar till en bättre miljö. De har inte bara investerat i en biogasanläggning utan även tittat på andra sätt att minska sin klimatpåverkan. Bland annat har de kikat på solceller och har planer på att installera sådana för att öka sin elproduktion.
När det gäller utmaningarna för lantbrukare i dagens samhälle så finns det flera. En av dem är förbindelserna mellan stad och landsbygd. Alla har inte körkort eller tillgång till bil vilket gör det svårare för lantbrukare att hitta personal. Detta är något som Frigiva Gård också har upplevt och de efterfrågar bättre logistiklösningar för att underlätta att ta sig ut till landsbygden.
En annan utmaning är att lantbrukare behöver vara duktiga på att anpassa sig till förändringar i klimatet. Med en ökad risk för torka och extremväder behöver lantbrukare vara flexibla och kunna planera för olika scenarier.
Frigiva Gård har tagit dessa utmaningar på allvar och jobbar aktivt för att skapa en hållbar och lönsam verksamhet. De satsar på innovationer och samarbeten för att kunna möta framtiden på ett bra sätt. Genom att vara med och utbilda framtidens lantbrukare så bidrar de också till en mer hållbar framtid för oss alla.
Övriga medskick och önskemål:
• Mer kunskap om möjligheten att krigsplacera personalen samt mer kunskap om livsmedelsberedskap
• Samarbete med kommunen att öka medvetenheten i skolan för varför man ska välja lokalproducerat
• Specialisera vissa handläggare på banken för att öka kunskapen om att driva lantbruk.
• Upphandlingsmöjligheter från små livsmedelsproducenter