Det är slutet av april när vi besöker Josefin Lundberg som driver fårgården Eufåria. Men cirka 100 tackor i besättningen är det allt annat än lugnt. Det är nämligen tid för lamning och det kan komma att födas så många som 160-170 lamm, innan det är dags att släppa ut tackor och lamm på grönbete i slutet av maj.
Fårsläppet brukar vara ett populärt evenemang, med många nyfikna besökare - vuxna likväl som barn - som vill bevittna den glada och fartfyllda händelsen. Just i år blir det inget publikt utsläpp, dels eftersom fårhagen har flyttats, dels på grund av förbud för folksamlingar på mer än 50 personer.
På gården finns även den mysiga gårdsbutiken med samma namn, med mängder av vackra, lockiga skinn, ull och skinnprodukter från gårdens egna djur. 2018 flyttade Chokladfrossa in i lokalerna så nu finns även noga utvald choklad och lakrits på hyllorna, bland lokala hantverkares alster.
Josefin brinner för det lokalproducerade och är en av initiativtagarna till den populära *REKO-ringen som startades upp i Piteå innan påsk.
- Vi behöver producera och förädla mer livsmedel här uppe i norr och en REKO-ring där konsumenter och producenter kan mötas, handla och prata om maten är en viktig del i att skapa relationer, öka medvetenheten och intresset för våra fantastiska råvaror och produkter i Norrbotten, avslutar Josefin innan det är dags att titta till senaste tillskotten på gården, de två lammen som föddes under natten.
Fakta
Namn: Eufåria
Verksamhet: lantbruk med lammproduktion
Etablerat: 2008
Antal verksamma: 1
*REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring på facebook, där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.