Bakgrund
Vietnam är världens näst största risproducent. Det distrikt som odlar mest ris är An Giang. Att odla ris innebär att det blir stora mängder avfall i form av gräs och skal. Idag dumpas det mesta av risskalet i floderna i det stora deltalandet. Det skapar miljöproblem. Dessutom lider man brist på elektricitet. I An Giang distriktet behövs alltså både mer elektricitet och miljövänliga sätt att ta om hand risskalet. Där finns också en vision om att kunna använda risskalet som bränsle i små anläggningar som producerar elektricitet. En möjlig teknik hoppas man ska kunna vara den förgasningsteknik som utvecklas i Piteå.
Projektet
I An Giang finns ett behov av att utveckla strategier där risavfall ska kunna bidra till att förbättra levnadsvillkoren för risbönderna, varav många lever under mycket knappa förhållanden. Det är här det kommunala samarbetet ska ske.
När Klimat och energiplanen arbetades fram i Piteå var representanter för många grupper involverade i en medborgardialog. De bidrog med sina synpunkter om hur vi här hos oss skulle få en plan som ska bidra till en uthållig kommun och en bättre miljö. De erfarenheterna tar vi med oss i arbetet. I gengäld får vi en vidgad syn och får arbeta med uthållighetsfrågor i ett globalt sammanhang som med all sannolikhet kommer att märkas i vår egen plan som ska revideras 2014.
Målen
Det övergripande målet för projektet är genom erfarenhets- och kunskapsutbyte öka kunskap och förståelse om global uthållighet med fokus på energi – och klimatfrågor.
De kortsiktiga målen är att öka medvetenheten och involvera olika målgrupper i arbetet, att genomföra studier kring utsläpp, behoven av elektricitet och hur risskal kan bidra till att täcka behoven.
Finansiering
Projektet finansieras av SIDA med totalt 2,4 miljoner för projektet som är treårigt. Det täcker kostnaderna för resor och uppehållen som kommer att göras under åren.
Deltagande
Styrgruppen består av representanter för Piteå kommun, Solander Science Park och representanter från An Giang provinsen. Dessutom bidrar både Pireva och Piteå kommun med personal som har erfarenheter och kunskaper från relevanta områden. Under denna tidsperiod kommer arbetsresor att göras årligen från Piteå till An Giang och från An Giang till Piteå.
Första arbetsresan från Piteå till An Giang genomförs under senare delen av mars 2012 och vi kommer att berätta om utvecklingen av arbetet.