Projektet Actionplan for utilizing rice waste är en fortsättning av det tidigare samarbetet med Vietnam.
Bakgrund
2014 avslutades ett 3-årigt ICLD projekt, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ”Piteå- An Giang Sustainable Municipalities”. Det SIDA finansierade projektet var ett samarbete mellan Piteå kommun och An Giang provinsen i södra Vietnam. Vietnam är världens näst största risproducent. Den provins i Vietnam som odlar mest ris är just An Giang. Att odla ris innebär att det blir stora mängder avfall i form av gräs och skal.
När projektet startade 2012 dumpades det mesta av skalet i floderna eller brändes på risfälten. Det här skapar miljöproblem. Det finns en vision att kunna omvandla avfallet till en resurs, bland annat genom att använda risskalet som bränsle i små anläggningar som producerar elektricitet.
Resultat av projektet 2012-2014
Samarbetet mellan Piteå och An Giang var främst av strategisk karaktär; att öka medvetenheten och involvera olika målgrupper i arbetet med att ta fram en plan, att öka samarbetet mellan akademi, företagare och offentliga förvaltningar och att göra en GIS data bas som bygger på förhållandena i distriktet Chau Than.
Arbetet i provinsen har varit förlagd till ett distrikt. En “rice waste to energy plan” har tagits fram, en GIS databas för distriktet finns, en bioenergi förening har bildats i provinsen och målgrupperna har varit involverade. Dessutom dumpas idag inget risskal i floderna.
Under resans gång har även ett samarbete utvecklats mellan Luleå tekniska universitet och ett universitet i Ho Chi Minh där diskussioner kring ett forskningssamarbete pågår.
Projektet 2015-2017
“Actionplan for utilizing rice waste”. Målet är att göra en handlingsplan som visar konkret på hur biprodukter från ris ska bli tillgångar, både i energiproduktion och inom andra områden. Detta ska bidra till att An Giang provinsen uppnår målet med att bli en grön provins. I projektet ska det också genomföras tre demonstrationsprogram som visar på ökat värde av biprodukter från ris.
Förutom att projektmedlemmar från olika förvaltningar kommer att finnas med kommer även Norrbottens Läns landsting, NLL att finnas med som en part. I den svenska delen av styrgruppen finns även en representant med från Luleå tekniska universitet.