"Fritidsportalen" var en utvecklingsidé som Ann Wennerkull, chef inom personlig assistans inom socialtjänsten, tog med sig när KLF:s projektkontor anordnade Idéverkstad. Idén handlade om att samla och visa upp möjligheter till fritidsaktiviteter för brukare på ett nytt sätt.
En huvudtanke är att "Fritidsportalen" ska inspirera till ökad aktivitetsgrad och förbättra fysisk och psykisk hälsa.
- Jag behövde hjälp att konkretisera en "lös" tanke som fanns i verksamheten. Idén blev konkretare och jag fick många nya tankespår som utvecklade grundidén, säger Ann.
Flera verksamheter som möter samma brukargrupper är involverade i projektet och en central del är att tillgängliggöra ett samlat aktivitetsutbud för personal och målgrupp.
- Förhoppningen är att "Fritidsportalen" kan nyttjas av alla som jobbar inom socialtjänsten och privata assistanssamordnare, så att det blir ett mer aktivt och spännande liv för våra brukare, berättar Ann.
Genom att koppla ihop idén med Fritisportalen med EU-projektet "Kompetenslyftet PA" skapades nya möjligheter. En projektgrupp med medarbetare inom EU-projektet gav värdefulla inspel kring idén och utvecklingsarbetet för en digital portal för fritisaaktiviteter. Utöver att projektet går över verksamhetsgränser inom socialtjänsten, ingår även kultur, park och fritid som projektpart.
- På sikt tror jag att det här utvecklingsarbetet har skapat ökad samverkan över förvaltningsgränserna och inte minst ett mer effektivt sätt att samnyttja våra resurser.
Projektkontoret har bistått med stöd i framtagande av idébeskrivning, projektrekommendationer och beslutsunderlag. Såväl workshops som idéverkstad och startkort genomfördes inför projektstart.
För Ann som idébärare var stödet i den verksamhetsdriven utveckling betydelsefull, för att komma vidare från behovs- och idéstadie till test och införande av en ny lösning.
- Vi fick stor hjälp att göra idén konkretare och även vidareutveckla den till andra höjder, jämfört med om jag hade suttit själv och klurat. Hjälpen med att göra startkortet var också ovärderlig. För vår del har det också lett till praktisk verkstad och ökad samverkan med andra förvaltningar. Enda farhågan jag kan se är att chefer generellt har för lite tid för detta arbete inom ramen för sina uppdrag. Det är lätt att "fastna" någonstans i processen, konstaterar hon.