Europan arkitekttävling

 

Utveckling av området vid Södra Hamn och Sörfjärden

När Norrbotniabanan byggs kommer också centrala Piteå att utvecklas och förändras. För att få inspiration och idéer inför den kommande stadsutvecklingen deltar Piteå kommun och Trafikverket gemensamt i den internationella arkitekttävlingen Europan.

Sex bidrag deltar i tävlingen, som avgörs i december när en internationell jury utser en vinnare. Därefter kan Piteå kommun och Trafikverket använda hela eller inslag från bidragen i sin fortsatta planering av järnvägen och det kringliggande området i centrala Piteå.

Inspirationsfilm över området

Filmen nedan om tävlingsområdet användes som information och inspiration till tävlingsdeltagarna. Se filmen i större format genom att klicka på pilarna längst ner till höger.

Utställning 

Under perioden 20 oktober till 1 december kan ni ta del av en utställning med de sex tävlingsbidragen på Stadsporteni Piteå, Västergatan 10. Utställningen innehåller både skisser och beskrivning av förslaget.

En kort presentation av de sex tävlingsbidragen finns på svenska i utställningen, men språket i inkomna bidrag är engelska.

Välkomna!