Europan arkitekttävling

 

Utveckling av området vid Södra Hamn och Sörfjärden

När Norrbotniabanan byggs kommer också centrala Piteå att utvecklas och förändras. För att få inspiration och idéer inför den kommande stadsutvecklingen har Piteå kommun och Trafikverket gemensamt deltagit i den internationella arkitekttävlingen Europan 17 - Living cities. Syftet var att få idéer och inspiration till den fortsatta planeringen av området vid Sörfjärden, Södra Hamn och Västra kajen.

Tävlingsområdet i Piteå var ett av fem områden i Sverige som ingår i tävlingen, sammanlagt är det 52 tävlingsområden i Europa. 

Vinnarna utsedda

Sex bidrag deltog och 4:e december 2023 offentliggjordes vinnarna som utsetts av en internationell jury.

1:a pris Solander Ring
2:a pris Reclaim territories
Hedersomnämnande Lagom

Piteå kommun och Trafikverket kommer tillsammans med vinnarna att se över på vilket sätt de vinnande bidragen kan användas i fortsatt planering av järnvägen och det kringliggande området i centrala Piteå.

Läs nyheten om vinnarna - pitea.se (länk)

Inspirationsfilm över området

Filmen nedan om tävlingsområdet användes som information och inspiration till tävlingsdeltagarna. Se filmen i större format genom att klicka på pilarna längst ner till höger.

Utställning och öppet hus

Under perioden 20 oktober till 1 december 2023 ställdes tävlingsbidragen ut på Stadsporten i Piteå, Västergatan 10. Utställningen innehöll både skisser och beskrivning av förslaget. I oktober anordnades också ett öppet hus, för att erbjuda allmänheten möjlighet att ta del av bidragen och ställa frågor till representanter från både Piteå kommun och Trafikverket.