Stadsutveckling Sörfjärden

 

Visionskiss Sörfjärden Piteå. Illustrationer: New Environments + BLU.works

 
Norrbotniabanan skapar möjligheter. Piteå tar nästa stora kliv i den hållbara stadsutvecklingen – var med och påverka vårt framtida Sörfjärden!
 

Piteå står inför en historisk utveckling. Norrbotniabanans dragning genom centrum öppnar dörrarna för att skapa en modern, hållbar stad som möter både dagens och framtidens behov. Piteå kommuns visioner om Sörfjärdens utveckling beskrivs nu i ett planprogram.

Den planerade dragningen av Norrbotniabanan medför stora förändringar för Piteås stadskärna och ger en unik chans att ompröva den övergripande stadsstrukturen. Planprogrammet beskriver hur området runt Sörfjärden kan knytas samman med stadskärnan och bli till en blandad stadsdel med bostäder, verksamheter, utbildning, kultur och inbjudande mötesplatser bland gröna rum och stråk. Planprogrammet ger kommunen möjlighet att tidigt utreda förutsättningar, markanvändning och viktiga planeringsfrågor, samt utgör grunden för framtida detaljplanering och utveckling av området.

Påverka genom samråd

Under arbetet med planprogrammet har kommunen haft en löpande dialog med Trafikverket, som under hösten kommer att påbörja järnvägsplanen för Norrbotniabanans dragning genom Piteå centrum. Planprogrammet är ett viktigt inspel i det arbetet, så ta din chans att göra din röst hörd! Planprogrammet är ute på samråd 26 augusti–13 september 2024. 

Har du synpunkter som du vill dela med dig av till oss? Skicka dem, märkt med namn och adress, till sam.adminenhet@pitea.se, via webbformulär på www.pitea.se/planarbeten eller via post till Piteå kommun, Samhällsbyggnad, Box 37, 94121 Piteå, senast den 13 september 2024.

Planprogrammet kommer efter avslutat samråd att bearbetas med inkomna synpunkter. Därefter ska det beslutas i kommunfullmäktige.

Planprogram Sörfjärden

I framtaget planprogram som är ute på samråd föreslås Timmerleden omvandlas till en stadsgata för att minska buller och luftföroreningar, medan genomfartstrafiken föreslås flyttas till en ny väglänk över Sörfjärden.

Ett nytt resecentrum beskrivs bli ett centralt nav och landmärke, som kopplar samman den äldre och nya bebyggelsen med järnvägen. Samtidigt föreslås Västermalm utvecklas till en ny stadsdel nära resecentrum, som möjliggör upp till 1000 nya bostäder och verksamheter. Västra kajen beskrivs bli ett dynamiskt område för rekreation, kultur och evenemang, medan grönområdena i staden ska förstärkas och tillgängliggöras för att skapa attraktiva och rekreativa miljöer året om.

Planprogrammet syftar till att skapa en hållbar, tillgänglig och trivsam stad som möter både dagens och framtidens behov.

 

Visionsbild Sörfjärden Piteå

Bildtext: Flytten av den tunga trafiken från Timmerleden gör att staden kan växa närmare Södra hamn. Det blir lugnare, grönare och luften blir renare.

Illustrationer: New Environments + BLU.works

Visionsbild Sörfjärden Piteå

Bildtext: Den nya Västergatan – Länken mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västermalm är en lummig stadsgata där gående och cyklister är prioriterade. 

Illustrationer: New Environments + BLU.works

Vad är ett planprogram?

I planprogrammet anger kommunen sin viljeinriktning genom att formulera utgångspunkter och riktlinjer som blir vägledande för den fortsatta planeringen. Programmet är en möjlighet för kommunen att göra strategiska vägval om markanvändningen inom ett område och att belysa avgörande planerings- och genomförandefrågor i ett tidigt skede. Ett planprogram är inte juridiskt bindande, det är vägledande i kommande skeden. Ett planprogram kan i senare skede bestå av flera detaljplaner. Läs mer om kommunens detaljplanering här.
 

Europan arkitekttävling

För att få inspiration och idéer inför den kommande stadsutvecklingen deltog Piteå kommun och Trafikverket gemensamt i den internationella arkitekttävlingen Europan. Vinnaren blev bidraget Solander Ring. 

Läs om  tävlingen och vinnaren här.

Bild från vinnande bidraget Solander Ring.