Familjerätten ger stöd i frågor gällande faderskap, föräldraskap, vårdnad, boende och umgänge samt adoption. I samband med separationer arbetar familjerätten med samarbetssamtal, avtal angående vårdnad, boende och umgänge samt utredningar och upplysningar på uppdrag av domstol
Bekräftelse av faderskap och föräldraskap
Ni som har fått barn och inte är gifta måste göra en faderskaps- eller föräldraskapsbekräftelse. Barnet har inte några juridiska rättigheter i förhållande till fadern eller den andra föräldern förrän faderskapet eller föräldraskapet är fastställt.
Digital bekräftelse av faderskap och föräldraskap
Digital faderskaps- och föräldraskapsbekräftelse kan genomföras på Skatteverkets hemsida med hjälp av e-legitimation. Ni kan samtidigt anmäla om ni ska ha gemensam vårdnad om barnet.
Digital bekräftelse kan genomföras om:
- Föräldrarna är myndiga och folkbokförda i Sverige när barnet föds.
- Bekräftelsen genomförs och godkänns inom 14 dagar från barnets födelse.
- Båda föräldrarna har e-legitimation.
Vi rekommenderar att ni registrerar faderskapet eller föräldraskapet själv med e-legitimation efter barnets födelse för kortare hanteringstid.
Digital bekräftelse av faderskap och föräldraskap
Om kriterierna inte är uppfyllda eller om digital bekräftelse inte är aktuellt kan ni vända er till Familjerätten för att fastställa faderskap eller föräldraskap. Om ni bor tillsammans gör Familjerätten en förenklad utredning och en skriftlig faderskaps- eller föräldraskapsbekräftelse. Om ni inte bor tillsammans eller om förhållandena är komplicerade gör Familjerätten en mer ingående utredning. När det råder osäkerhet om vem som är far till barnet kan det bli aktuellt med en rättsgenetisk undersökning.
Om ni som föräldrar inte är gifta med varandra vid barnets födelse blir den som fött barnet automatiskt ensam vårdnadshavare för barnet. Ni kan göra anmälan om gemensam vårdnad om barnet i samband med faderskaps- eller föräldraskapsbekräftelsen.
Vårdnad, boende och umgänge
Om du och din partner inte kommer överens när det gäller frågor om vårdnad, boende eller umgänge efter separationen kan ni ta hjälp av familjerätten.
Råd- och stödsamtal
Du/ni kan ringa socialsekreterarna på familjerätten om du behöver råd- och stödsamtal gällande bland annat vårdnad, boende och umgänge.
Samarbetssamtal
Separerade föräldrar kan delta i samarbetssamtal. Syftet är att ni ska komma överens i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Samarbetssamtal är avgiftsfria, frivilliga och sker på initiativ från föräldrarna. Domstol kan hänvisa föräldrar till samarbetssamtal men föräldrarna måste själva vilja delta. Samarbetssamtal är en slags medling där båda föräldrarna ska vara beredda att överväga olika alternativ.
Skicka in en intresseanmälan till familjerätten via e-tjänsten nedan om ni har behov av samarbetssamtal:
Samarbetssamtal, intresseanmälan - Skicka in - Piteå (enamnd.se)
Samarbetssamtal – ett stöd för föräldrar vid separation (mfof.se)
Skriv ett avtal när ni är överens
När du och din partner är överens om vårdnad, boende eller umgänge kan ni skriva ett avtal. Avtalet ska då godkännas av socialnämnden i den kommun där ert barn är folkbokfört. Socialnämnden utreder förutsättningarna för ett avtal bland annat genom samtal med berörda och en kontroll i register för att säkerställa att avtalet är till barnets bästa. Ett sådant avtal är juridiskt bindande och fungerar på samma sätt som en dom. Kontakta familjerätten om ni vill skriva avtal.
Föräldrar kan själva göra anmälan om gemensam vårdnad direkt till Skatteverket i de fall då det inte finns tidigare dom eller avtal om vårdnaden.
Stöd vid umgänge
Ett umgängesstöd/kontaktperson vid umgänge är en person som närvarar vid ett umgänge mellan barn och en förälder. Syftet kan vara olika men oftast handlar det om stöd i att återupprätta eller skapa en relation samt verka för att för att umgänget skall vara säkert och tryggt för barnet. Den eller de som har vårdnaden om barnet är de som kan be om stödet.
Om ni som föräldrar är överens om att det behövs en person som kan stötta under umgängen kan ni ansöka om stödet hos familjerätten. Detta gör ni genom att ringa eller skriva till oss, se kontaktuppgifter i fliken ”kontakt”. Familjerätten gör då en utredning kring behovet av kontaktperson vid umgänge och ni kan beviljas detta om det föreligger ett behov hos barnet som inte kan tillgodoses på annat sätt. Ni beviljas insatsen över en bestämd tidsperiod, allt ifrån ett par tillfällen till ett par månader. Det är en tillfällig insats. Insatsen ska följas upp löpande för att vi ska säkerställa att det fungerar bra för barnet.
Om ni som föräldrar inte är överens om umgänget och inte kan enas om en gemensam ansökan om stöd hos socialtjänsten kan ni vända er till tingsrätten. Ring gärna och rådfråga de som arbetar på familjerätten som har telefontid flera dagar i veckan. Tingsrätten kan i vissa fall besluta om umgängesstöd enligt föräldrabalken. Om tingsrätten fattar beslut om umgängesstöd är det socialtjänsten i kommunen som barnet är skrivet i som ska verkställa det genom att utse ett lämpligt umgängesstöd.
Ett umgängesstöd/kontaktperson vid umgänge ska oftast vara passiv men stödjande både för barn och för den som utövar umgänget. Umgängesstöd/kontaktperson har även rätt att avbryta umgänget om den finner detta nödvändigt utifrån ett barns säkerhet. Det är viktigt att se till barnens rättigheter och vuxnas skyldigheter.
Vad gör vi om vi inte kan enas om vårt barn?
Ni som inte kan enas om vårdnad, boende eller umgänge kan göra en stämningsansökan till tingsrätten. Det innebär att domstolen istället får bestämma. Ett juridiskt ombud kan hjälpa er att göra stämningsansökan. Domstolen kan då begära en utredning av socialnämnden, om domstolen anser detta nödvändigt för att fatta en beslut i saken. Syftet med utredningen är att domstolen ska få ett beslutsunderlag. Utredningen utförs av socialsekreterare på familjerätten och den fokuserar på barnets behov.
1 januari 2022 infördes lagen om informationssamtal vilket innebär att tingsrätten har rätt att kräva att föräldrar deltagit i ett informationssamtal innan en stämningsansökan lämnas in till dem.
Informationssamtalet syftar till att ge information om den rättsliga processen och dess påverkan på barn och om möjligheten att få stöd för att kunna göra överenskommelser och på det sättet undvika en rättslig process. Samtalen hålls gemensamt, om inte särskilda skäl finns till enskilda samtal. Samtalet erbjuds i den kommun där barnet är folkbokfört. Intyg på genomfört samtal utfärdas.
Information till föräldrarna_ inför.pdf (mfof.se)
Adoption
Adoptioner ska alltid ske för barnets bästa. De kan vara internationella eller nationella, vanligast är internationella. Vid adoption av utländskt barn behövs ett medgivande från socialnämnden. En utredning ligger till grund för beslutet.
Vem får adoptera enligt lag?
Den som har fyllt 18 år får adoptera. Gifta par, registrerade partners och sambos kan adoptera. Dessa måste som huvudregel adoptera gemensamt. Även ensamstående personer kan adoptera. Om du/ni vill adoptera, ta kontakt med familjerätten som då kommer att erbjuda dig ett informationssamtal där vi bland annat berättar om hur en adoption går till.
Föräldrautbildning och medgivande
Den som vill adoptera ett utländskt barn ska gå en obligatorisk föräldrautbildning för att få kunskap om adopterade barn och deras behov. Om du/ni vill gå föräldrautbildning, kontakta familjerätten som kan hänvisa till aktuell utbildning.
Familjerätten gör en utredning för att kartlägga blivande adoptionsföräldrars sociala situation och lämplighet. Den ligger till grund för socialnämndens medgivande och för en presentation av de sökande till givarlandet. Medgivandet gäller i två år. Därefter måste en ny ansökan göras.
Närståendeadoption
Om du vill göra en närståendeadoption kontaktar du Tingsrätten. Om det gäller en adoption av ett barn under 18 år ska socialnämnden yttra sig i ärendet och får därför uppdraget av Tingsrätten att utreda och bedöma om adoptionen är till fördel för barnet. Om barnet är 12 år krävs samtycke från barnet. Om barnet är under 18 år krävs samtycke från vårdnadshavare.