Deltagare 1
Projektmedarbetare, blev kontaktad i början av 2020 av en förälder till hen om det fanns en chans att hen skulle kunna få börja i projektet MOA.
Hen hade blivit hemmasittande i några år och föräldern som till dels var desperat behövde hjälp att få hen till att bli mer aktiv efter sin långa tid i inaktivitet.
Svaret var naturligtvis självklart bara hen själv var positiv och villig att pröva. Efter att ha träffat hen stod det klart att en start i projektet var något hen själv ville.
Efter kartläggning och planering så började vi med att hen kom på olika aktiviteter som projektet genomförde i den mån hen själv ville och orkade med.
Ganska snart så ville hen ha en aktivitet per dag som motsvarade hens arbetsförmåga vilket naturligtvis ordnades.
Redan sommaren 2020 ville hen starta en praktik och kombinera det med att fortfarande komma på aktiviteter i projektet. Det hela avlöpte mycket bra, så pass bra att hen ville försöka sig på att ta körkort dessutom. Med hjälp av projektet, på teoridelen, så klarade hen körkortet i början av hösten 2020.
Vilken resa hen hade gjort på så kort tid! Föräldern hörde av sig igen, eller rättare sagt bägge föräldrarna, och undrade vad som hänt egentligen, De såg en helt ny person i hen som de inte sett tidigare.
Hen ville själv nu byta praktikplats till en plats där hen ville pröva ett helt nytt yrke. Hen startade den praktiken senhösten 2020 och är fortfarande kvar på den arbetsplatsen. Att hen varit på samma arbetsplats så lång tid har aldrig hänt förut.
Nu, hösten 2021 så förs samtal med arbetsgivaren om ev anställning av hen. Det ser mycket lovande ut och det finns stora möjligheter till det.
Så från att vara hemmasittande under ett flertal år till att drygt ett och ett halvt år senare blivit dagligt aktiv, skaffat sig körkort, praktiserat på två olika arbetsplatser till att en ev anställning är möjlig är helt enkelt en fantastisk resa.
Med tid, anpassade aktiviteter, stöttning och handledning som MOA har kunnat erbjuda, kan resor likt hen ha gjort vara möjlig.
Deltagare 2
Blev inskriven i MOA-projektet via kommunala aktivitsansvaret. Hen hade då avbrutit gymnasiet under våren 2020 och vi hade då kontakt över telefon och sms. Men hen var innan sommaren inte redo för att ses på grund av sitt psykiska mående.
Hen hade under gymnasieperioden hoppat mellan olika program och haft anpassad studiegång på grund av sitt mående. Trots många försök till anpassning hade hen mycket frånvaro.
Hen upplevde en ansträngd relation till sina föräldrar och särskilt till mamman, hen bodde hemma hos sin pappa.
Hen och hens familj har tidigare haft kontakt med socialkontoret. Den påbörjades när hen var 14 år och berodde på familjesituationen. Den kontakten var avslutad när hen skrevs in i MOA-projektet.
Hen hade vid inskrivning en upprättad kontakt med psykiatrin där hen fick antidepressivt läkemedel utskrivet. Hen hade också nyligen fått en ADHD-diagnos.
Hen går utredning i Umeå för könsdysfori. Mestadels sker kontakten digitalt.
Hen fick hjälp att ansöka om försörjningsstöd och inskrivning på arbetsförmedlingen, men arbetsförmedlingen gjorde bedömningen att hen bör prövas via kommunen innan det är aktuellt med mer insatser via myndigheten. Hen hade inte gjort någonting sedan hen hoppade av gymnasiet under våren. Hen har tidigare haft kortare sommarjobb som var via ena förälderns arbetsplats och praktik under skolgången som ej fungerat. Hen var inte intresserad av studier och osäker på vad hen vill jobba med.
Hen ska prova ut medicin för sin ADHD och vi avvaktar start av praktik på ett socialt företag. Planen är att påbörja praktik när medicineringen är i gång för att få bättre rutiner och bygga upp självkänsla. Hen blir också erbjuden att läsa körkortsteori.
Projektmedarbetaren har stöttat och haft tät kontakt. Pandemin medförde att hen inte kunde påbörja praktik, men hen stärktes av deras samtal och stöd med myndighetskontakter. Medicineringen medförde bättre mående, även om hen fortfarande kämpar Vi bibehåller en tät kontakt och samtal både om mående och arbetsmarknad. På grund av omständigheter med andra deltagare på praktikplatsen kan vi inte påbörja praktik på det sociala företaget och pandemin gör det svårt att hitta andra praktikplatser. När hen påbörjade ADHD medicineringen under vården börjar hen må mycket mycket bättre och vill prova att söka arbete/sommarjobb. Hen får hjälp med CV och personligt brev och att ansöka inom vården på kommunen. Detta leder till sommarvikariat som personlig assistent. Nu är det klart att hen kommer att få fortsätta att vikariera under hösten.
Projektmedarbetaren har stöttat och haft tät kontakt. Pandemin medförde att hen inte kunde påbörja praktik, men hen stärktes av deras samtal och stöd med myndighetskontakter. Medicineringen medförde bättre mående, även om hen fortfarande kämpar med sitt mående. Projektmedarbetare hoppas även att motivera hen att se över studier då de fortfarande har kontakt.
Deltagare 3
Denna person blev inskriven i MoA - projektet oktober 2019, hen hade gått ett år på gymnasiet men hoppade av på grund av att hen inte kom in på den inriktning personen ville. Hen var även inskriven i KAA (kommunala aktivitetsansvaret) hade dyslexi och hörselnedsättning, var inskriven på Arbetsförmedlingen.
Hen påbörjade de arbetsförberedande aktiviteterna som MoA erbjöd, dels för att upprätthålla rutiner och få vara i ett sammanhang, parallellt med att hen studerade för att få körkortet bland annat genom körkortsteorin som MoA erbjöd.
Under våren 2020 startade personen en arbetsträning på ett företag två månader där hen bland annat skulle få stärka självförtroendet och få insikt i vad det innebär att arbeta. Det krävdes mycket motivationsarbete för att hen skulle genomföra arbetsträningen men hen slutförde den.
Under våren 2020 ordnades också ett möte med SYV i syfte att motivera hen till att söka tillbaka till gymnasiet vilket personen tog beslut om att göra. Med stöd av SYV sökte personen åter samma gymnasieutbildning men på annan ort, hen återgick till gymnasiet under hösten 2020 med ett färdigt körkort som möjliggjorde en annan frihet kopplat till studier på annan ort, och på längre sikt även arbete.