Projektet Unga Till Arbete i Norr (UTAN) var ett kommunöverskridande projekt för att fånga upp och stötta ungdomar mellan 16-24 år som befinner sig, eller riskerar att hamna, långt ifrån arbetsmarknaden. Projektet byggde på samverkan mellan Luleå kommun, Piteå kommun och Arbetsförmedlingen. Projektet medfinansierades av Europeiska Socialfonden, ESF.
Bakgrund
Ungdomsarbetslöshet, avhopp från gymnasiet och svårigheten att nå ungdomar är allvarliga problem för kommuner som Piteå och Luleå. Projektet UTAN fokuserade på ungdomar i de aktuella kommunerna som saknar gymnasiekompetens. Genom vägledning, arbetsförberedande-, studiemotiverande och praktikrelaterade insatser stöttades unga mellan 16-24 år till ett bättre fotfäste på arbetsmarknaden. För att nå dessa ungdomar och lyckas med uppdraget att främja övergången mellan skola och arbetsliv, sattes ett stort fokus på metodutveckling.
Syfte
Syftet med projektet var:
- Att underlätta för unga i åldern 16-24 att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden
- Att stötta unga till att avsluta sin gymnasieutbildning, att få gymnasiekompetens
- Att stötta ungdomar som har ett slutbetyg från gymnasiet med så dåliga resultat att de inte tagit sig vidare till fortsatta studier eller till arbete
Mål
Målen med projektet var följande:
- 50 procent av deltagarna väljer att påbörja studier inom något system med sikte på gymnasiekompetens
- 15 procent av deltagarna går vidare till arbete
- 2 deltagare per år och kommun startar nytt företag i någon form
- 90 procent av deltagarna ska ha upplevt att deras lärande i projektet har fört dem närmare arbetsmarknaden
- 25 procent av deltagarna ska vara medvetna om vilka val man gör ur ett genusperspektiv
Metod
Deltagarna i projektet erbjöds vägledning, arbetsförberedande- och studiemotiverande insatser samt praktik- och lärandeplatser ute på företag. I projektet ingick även förebyggande arbete för att motverka studieavbrott och uppsökande verksamhet för att hitta unga som riskerar att falla mellan stolarna eller står utanför systemen.
Ledande begrepp var: empowerment, lösningsinriktat arbetssätt och att ”unga-gör-för-unga”.
Målgrupp
- Ej utbildningsklara ungdomar i åldern 16-19 år som saknar slutbetyg från gymnasiet eller inte uppnått 90 procent godkänt på kurser i sitt slutbetyg
- Ej anställningsklara i åldern 20-24 år
Projekttid
2011-08-01 – 2014-01-31
Projektägare
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Piteå kommun (numera Kompetensförsörjning, Samhällbyggnad)
Övriga samverkanspartners
Arbetsmarknadsförvaltningen (Luleå), Vuxenutbildningen (Luleå), Socialtjänsten (Piteå och Luleå), Luleå Gymnasieskola, Strömbackaskolan (Piteå), Arbetsförmedlingen (Piteå och Luleå).