Skolsköterskorna bidrar med den medicinska kompetensen i skolan. Arbetet är inriktat på förebyggande hälsovård. Skolsköterskorna finns på din skola för att hjälpa dig med dina funderingar som kan gälla bl a fysisk och psykisk hälsa, skolsituationen eller om du vill tala med någon vuxen - ingen fråga eller fundering är för liten!
Skolsköterskorna har också i uppgift att bevaka att arbetsmiljön i skolan är bra. Alla elever i åk 1 erbjuds ett enskilt hälsosamtal under läsåret. Samtalet berör hälsa, livsstilsfrågor, ANTDS, skolsituationen och medicinska frågor mm. Eleverna bestämmer själva om de vill kontrollera längd och/eller vikt vid hälsosamtalet.
Kontakt med skolsköterska
Skolsköterskorna har Öppen mottagning(drop-in) när det finns tid, oftast någon/några timmar per dag. Se information om tider på ansvarig skolsköterskas dörr. Vid akuta ärenden och sådan som inte kan vänta kan eleven söka den skolsköterska som finns på plats. Kontakta ansvarig skolsköterska på telefon, Teams eller mail om du önskar boka in en planerad tid. Se vilka program skolsköterskorna ansvarar för under kontaktuppgifter.
Föräldrar/vårdnadshavare är också välkomna att höra av sig. Är eleven myndig måste eleven själv ge samtycke till att skolsköterskan delger eventuell information. Även för omyndiga elever som går på gymnasiet efterfrågas samtycke i de flesta fall.
Skolsköterskorna ingår i elevhälsoteamet på respektive skolenhet/skolenheter.
Vi har också tillgång till skolläkare, tid bokas via ansvarig skolsköterska.
Tystnadsplikt
Skolsköterskorna och skolläkare har hälso- och sjukvårdens höga tystnadsplikt, de har högre sekretess än övrig personal i skolan. Enligt Socialtjänstlagen är all personal i skolan skyldiga att göra en så kallad orosanmälan om det finns risk att en elev kan fara illa. Syftet med det är att ungdomen ska få bra hjälp och stöd.