KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Antagning till gymnasiet läsåret 24/25

Publicerad 2021-06-14 08:20:00
Kategori Invånare, Skola, Gymnasieskola
Frågor om antagningen till gymnasiet
Frågor om antagningen till gymnasiet

Antagning till gymnasiet läsåret 24/25

Här har vi samlat vanliga frågor och svar som rör gymnasieantagningen. Mer information kan du även hitta på https://fyrkanten.dexter-ist.com eller gymnasieantagningnord.se, se länkar längre ner på sidan.

Hur vet jag om jag om jag kommit in på det program jag sökt till på gymnasiet?
Den slutliga antagningen kan du se på webben https://fyrkanten.dexter-ist.com/ från v.27 när Dexter öppnar, sista svarsdag är måndag den 24 juli. Önskar man byta utbildning uppmanas du som sökande att tacka ja till erbjudan plats och ställa dig på reservplats till nytt val. Du hittar blankett och instruktioner på kansliets hemsida - se länk längre ned.

Jag har tappat min kod, hur gör jag då för att logga in?
Du kan generera en kod via Dexter under fliken Glömt lösenord. Saknar du en registrerad mailadress till inloggningen ska du i första hand kontakta din studie- och yrkesvägledare och annars kontakta antagningskansliet på telefon 0920-45 30 00

Jag kommer inte från Piteå och har sökt program på Strömbacka. Hur vet jag om jag har kommit in?
Du loggar in på webben https://fyrkanten.dexter-ist.com/, från v.27 när Dexter öppnar, där ska du tacka ja eller nej till din plats fram till måndag den 24 juli.

Jag har sökt gymnasieprogram på en skola utanför gymnasieantagning Nord. Hur får jag veta om jag har kommit in?
Du kommer att få besked från skolan där du har blivit antagen. Om du har frågor angående antagningen kan du kontakta deras antagningskansli. På antagningskanslier.se hittar du kontaktuppgifter till landets samtliga antagningskanslier.

Vi har flyttat till Piteå i sommar och har inte gjort någon ansökan till Strömbackaskolan. Hur gör vi?
Kontakta antagningskansliet, mejla till gymnasieantagningnord@lulea.se
Reservantagning pågår till och med den 1 september.

Jag ska börja åk 1 vill byta till ett annat program än det som jag har kommit in på, hur gör jag?
Titta på statistiken på www.gymnasieantagningnord.se vilka lediga platser som finns. Fyll i blankett: Ansökan om reservplats, den finns under fliken Statistik,blanketter & reservplats, och skicka till antagningsenheten i Luleå. OBS! Då du vill byta program (söka reservplats) hamnar du sist i kön, oavsett meritpoäng. Ansökningarna behandlas under augusti månad.

Hur fungerar reservantagningen?
Om man vill ställa sig på reservplats fyller man i blankett via e-tjänst. Länk till e-tjänst och blankett finns på: www.gymnasieantagningnord.se Lediga platser finns under fliken statistik. Adress finns på blankett.

25 juli sker första reservantagningen via webben: https://fyrkanten.dexter-ist.com/
för de som fått reservplats vid slutliga antagningen: Webben är öppen för svar till den 28 juli. Om du vet om att du står på reservplats till ett högre val är det noga att du går in och kollar om du fått ny placering. Du blir alltså automatiskt placerad på den nya platsen, tackar du NEJ står du utan plats.

31 juli sker andra reservantagning via webben: https://fyrkanten.dexter-ist.com/ för de som fått reservplats vid slutliga antagningen: Webben är öppen för svar till den 3 augusti. Om du vet om att du står på reservplats till ett högre val är det noga att du går in och kollar om du fått ny placering. Du blir alltså automatiskt placerad på den nya platsen, tackar du NEJ står du utan plats.

7 augusti fylls reservlistorna på med de ansökningar som kommit in per blankett eller e-tjänst under sommaren. Dessa rangordnas efter sökta program samt meritvärden och förs sedan över till respektive kommuns och programs reservlista. Nu börjar den manuella antagningen där antagningskansliet ringer eller sms:ar dig om/när ledig plats uppstår.

Därefter fylls reservlistorna på med inkommande ansökningar per blankett under centrala reservantagningen fram till och med 1 september. Dessa skrivs in enligt den turordning de inkommer oavsett meritvärde. Efter den 1 september sköter Strömbackaskolan själv vår reservantagning utifrån listor och turordning som överlämnats från antagningskansliet.

Vi önskar en tidig kontakt med skolan före skolstart.
Vänd er till rektor för programmet eller Studie- och yrkesvägledare för att boka en tid. Information om vart ni kan vända er finns här på vår webb, under Kontakt i huvudmenyn samt längre ner på denna sida. 

Mitt barn är behörig men har inte fått någon plats på Strömbackaskolan
Kontakta antagningskansliet på telefon 0920-45 30 00 eller e-post till gymnasieantagningnord@lulea.se
Alla som är behöriga men inte har kommit in på något program kommer att erbjudas en träff med studie- och yrkesvägledarna på Strömbackaskolan där de berättar om vart det finns lediga platser. Detta sker under uppropsdagen (första skoldagen). Se information om upprop längre fram.

Mitt barn är inte behörig till ett nationellt program och har inte sökt något introduktionsprogram. Vad händer nu? Går det att få en plats ändå?
Det är yrkesintroduktionen som har varit sökbar och utöver det finns programinriktat val och individuellt alternativ för dem som inte är behöriga till ett nationellt program. Kontakta Studie- och yrkesvägledare för mer information angående dessa utbildningar, kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida. Observera att de håller stängt för semester och är bemannade igen från onsdag 9 augusti, vecka 32.

Hur och när når jag Fyrkantens antagningskansli?
Under sommaren är kansliet bemannat allt utom v.28 och v.29 då kundcenter svarar. Du kan mejla till gymnasieantagningnord@lulea.se och får återkoppling så snart de har möjligt. Kom ihåg att inget händer i antagningsprocessen under sommaren. Många frågor har svar på hemsidan gymnasieantagningnord.se - kolla där.

Jag har kommit in på en skola utanför gymnasieantagning Nord – vilken ersättning kan jag få från hemkommunen?
Är det kommunal skola och du är förstahandsmottagen har du rätt till inackorderingsbidrag. Det har du inte om du är andrahandsmottagen. Är det en friskola söks inackorderingstillägg hos CSN. Du kan läsa mer om detta här på webben, under Elevinformation i huvudmenyn och länk till e-tjänst för ansökan om inackorderingsbidrag.

Vad innebär Frisök?
Frisök innebär att du kan söka nationella program i hela landet. Antagningen sker i mån av plats och då utgår inget inackorderingstillägg.

Kan skolan hjälpa till med att ordna boende?
Skolan tillhandahåller inga elevbostäder, men undersökningar bland eleverna har visat att i princip alla har haft lätt att få tag i lägenhet. Du hittar information och tips på hyresvärdar på vår hemsida, se Elevinformation och Inackorderad.

Sommarinformation från antagningskansliet  

1. Många frågor kan kund som ringer få svar på via hemsidan www.gymnasieantagningnord.se, kolla först där och behöver du komma i kontakt med handläggare når du dem på telefon 0920-45 30 00

2. Sista svarsdag för gymnasieplats i Dexter för eleverna är: Måndag 24 juli länk: https://fyrkanten.dexter-ist.com Sökande uppmanas att inte tacka nej till erbjuden plats- önskar man byta utbildning ställer man sig på reservplats. (Se nedan punkt 4)

3. Om elev ”tappat” sin kod kan hen generera nytt via Dexter under fliken: ”Glömt lösenord” (Om de har registrerat mailadress när de gjorde ansökan) Om mailadress ej är registrerat ska man kontakta sin Studie- och yrkesvägledare för kod och i sista hand ringer man 0920-45 30 00.

4. Om man vill ställa sig på reservplats fyller man i blankett eller går via e-tjänst. Länk till e-tjänst och blankett finns på: www.fyrkantensgymnasier.se Lediga platser finns under fliken statistik. Adress finns på blankett.

5. 25 juli sker första reservantagningen via webben: https://fyrkanten.dexter-ist.com/ för de som fått reservplats vid slutliga antagningen: Webben är öppen för svar till den 28 juli. Om eleven vet om att hen står på reservplats till ett högre val är det noga att hen går in och kollar om hen fått ny placering. Eleven blir alltså automatiskt placerad på den nya platsen. Tackar eleven NEJ står hen utan plats.

6. 31 juli sker andra reservantagning via webben: https://fyrkanten.dexter-ist.com/ för de som fått reservplats vid slutliga antagningen: Webben är öppen för svar till och med den 3 augusti. Om eleven vet om att hen står på reservplats till ett högre val är det noga att hen går in och kollar om hen fått ny placering. Eleven blir alltså automatiskt placerad på den nya platsen. Tackar eleven NEJ står hen utan plats.

7. 7 augusti fylls reservlistorna på med de ansökningar som kommit in per blankett eller e-tjänst under sommaren. Dessa rangordnas efter sökta program samt meritvärden och förs sedan över till respektive kommuns och programs reservlista. Nu börjar den manuella antagningen där vi ringer eller sms:ar eleven om/när ledig plats uppstår.

8. Därefter fylls reservlistorna på med inkommande ansökningar per blankett under centrala reservantagningen fram till och med 2 september. Dessa skrivs in enligt den turordning de inkommer oavsett meritvärde. Efter den 1 september sköter gymnasieskolorna själva sin reservantagning utifrån listor och turordning som överlämnats från antagningskansliet.

Antagningen hanteras av Gymnasieantagning Nord.
https://gymnasieantagningnord.se   

Antagningskansliet
Telefon: 0920-45 30 00

Studie- och yrkesvägledare

Skolenhet Munin Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet, Försäljnings- och serviceprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
 0911-69 63 18

Skolenhet Mimer Barn- och fritidsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, och Introduktionsprogrammet.
 0911-69 63 53

Skolenhet Magne Anpassad gymnasieskola, Fordons- och transportprogrammet samt Industritekniska programmet.
 0911-69 73 22

Skolenhet Hugin Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.
 0911-69 66 64

Skolenhet Mjölner Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet.
 0911-69 66 55

Sidan kontrollerad: 2023-06-14 14:19:01