Normer och värden
Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Verksamhetens mål
Öjebyn 2015 Övergripande mål: Vi har en trygg lärandemiljö som kännetecknas av respekt, arbetsglädje, kreativitet och samarbete, där alla elever uppnår minst godkända betyg när de slutar årskurs nio.Vi-känsla Vi har en välkomnande miljö där alla känner sig trygga, sedda och betydelsefulla. Vi är stolta över våra förskolor, skolor och fritidshem.Inspirerande lärandemiljö Vi möts av en positiv, utmanande och kreativ ute- och innemiljö som alla värnar om. Detta stimulerar till arbetsglädje som skapar goda förutsättningar för lärande. Meningsfullt lärande Undervisningen bedrivs utifrån en mångfald av pedagogiska metoder där vi utgår från barnens/elevernas erfarenheter och styrkor. Detta skapar större delaktighet och meningsfullhet i lärandet. Alla barn/elever får stöd och hjälp för att nå målen. Samarbete och delaktighet Våra verksamheter genomsyras av ett 1-16-årsperspektiv där alla barn är ett gemensamt ansvar. Samverkan mellan personal, elever, föräldrar och samhälle präglas av samarbete och delaktighet. Detta är viktigt för att skapa en trygg och utvecklande lärandemiljö.
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- alla vuxna som jobbar i skolan vara delaktiga i arbetet för likabehandling och mot kränkningar
- vuxna och elever våga reagera på trakasserier, kränkningar och mobbing
- vuxen vara bland eleverna på rasterna
- vi vid behov koppla in skolans mobbingteam
- vi arbeta drogförebyggande i undervisningen
- vi ska arbeta efter Solanderskolans Plan mot kränkande behandling/Likabehandlingsplan
- vi ständigt arbeta för att förbättra den fysiska miljön både inne och ute
Kunskaper
Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning.
Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Alla grundskolor ska genomföra läsutvecklingsschema, (LUS) skolår 3, 5 och 8. (Barn- och utbildningsplan, Piteå kommun)
Verksamhetens mål
Öjebyn 2015 Övergripande mål: Vi har en trygg lärandemiljö som kännetecknas av respekt, arbetsglädje, kreativitet och samarbete, där alla elever uppnår minst godkända betyg när de slutar årskurs nio. Meningsfullt lärande Undervisningen bedrivs utifrån en mångfald av pedagogiska metoder där vi utgår från barnens/elevernas erfarenheter och styrkor. Detta skapar större delaktighet och meningsfullhet i lärandet. Alla barn/elever får stöd och hjälp för att nå målen.
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- vi använda laborativa material och metoder i matematik för att öka elevernas förståelse och befästa deras kunskaper
- vi fortsätta arbetet med att utveckla elevernas läsförmåga genom att avsätta tid för läsning
- vi ha ett gott samarbete med hemmet och vid behov se till att åtgärder sätts in snabbt
- vi utveckla arbetet med alternativa undervisningsformer t ex. äventyrspedagogik
Tillägg Hörselklasserna
- teckenspråk som ämne vara obligatoriskt för elever upp till åk 6.
- teckenspråk finnas som språktillval för åk 7-9
Tillägg Aspergerklasserna
- vi arbeta med individuellt anpassad undervisning och satsa på att utveckla varje enskild elev
Elevernas ansvar och inflytande
De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som ska behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Alla förskolor/skolor ska avsätta tid och ge förutsättningar för en utvecklad elevdemokrati. I arbetet ska skolan bl.a. använda aktuella utvecklingsområden i Piteå som eleverna kan påverka. (Barn- och utbildningsplan, Piteå kommun)
Verksamhetens mål
Öjebyn 2015 Meningsfullt lärande Undervisningen bedrivs utifrån en mångfald av pedagogiska metoder där vi utgår från barnens/elevernas erfarenheter och styrkor. Detta skapar större delaktighet och meningsfullhet i lärandet. Alla barn/elever får stöd och hjälp för att nå målen.
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- vi delge elevrådets frågor i klasserna så att alla blir delaktiga i beslutsfattandet. Klassråden ska lyfta fler frågor till elevrådet. Elevrådet gör en verksamhetsberättelse i slutet av varje läsår
- vi fortsätta arbetet med att utveckla ansvar och inflytande så att det genomsyrar hela skoldagen
- vi revidera trivselregler vid åk 4-6
- IUP ska vara ett levande dokument som används i vardagen
- vi ska se över mallen för IUP
- utbildningen med Ulrika Bergmark inom elevdemokrati genomföras med fler pedagoger
Samverkan
Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.
Samarbetsformer mellan förskoleklass, skola och fritidshem ska utvecklas för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande. För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv ska skolan också sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskolan samt med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Samarbetet ska utgå från de nationella mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Verksamhetens mål
Elever ska göra väl underbyggda val till gymnasieskolan.
Öjebyn 2015 Samarbete och delaktighet Våra verksamheter genomsyras av ett 1-16-årsperspektiv där alla barn är ett gemensamt ansvar. Samverkan mellan personal, elever, föräldrar och samhälle präglas av samarbete och delaktighet. Detta är viktigt för att skapa en trygg och utvecklande lärandemiljö.
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- vi arbeta efter och utveckla Föräldramötesguiden
- vi utveckla innehållet i arbetslagsträffarna
- vi skapa fler ämnen inom elevens val för att tillgodose elevernas önskemål
- SYV i ett tidigt skede nå och stötta elever och föräldrar med information om de möjligheter som finns efter grundskolan genom att delta i utvecklingssamtal redan i åk 7 och 8 där så behövs
Tillägg Hörselklasserna
- en pedagogisk onsdagseftermiddag per termin ska avsättas för hörselpedagogiska diskussioner
Skolan och omvärlden
Eleverna skall få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De skall också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Verksamhetens mål
Öjebyn 2015 Samarbete och delaktighet Våra verksamheter genomsyras av ett 1-16-årsperspektiv där alla barn är ett gemensamt ansvar. Samverkan mellan personal, elever, föräldrar och samhälle präglas av samarbete och delaktighet. Detta är viktigt för att skapa en trygg och utvecklande lärandemiljö.
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- eleverna i åk 4-6 göra studiebesök i mindre grupper och själva organisera och planera dem
- vi utveckla kontakten med Grans Naturbruksgymnasium
- elever i åk 7 träffa representanter från arbetslivet inom ”Framtidsverkstan”
- SYV delta vid föräldramöten i åk 9
- SYV delta i träffar med Hörsel- och Aspergerklass
- PRAO genomförs i åk 4, 5, 6, 8 och 9
Tillägg Hörselklasserna
- vi ska samverka med gymnasieskolan RGH (Riksgymnasiet för hörselskadade) i Örebro
- vi fortsätta med besöksverksamheten
- vi upprätthålla kontakten med dövföreningen och andra teckenspråksanvändare
Tillägg Aspergerklasserna
- vi utveckla samarbetet med elevhälsoteamet
Bedömning och betyg
Betyget uttrycker i vad mån den enskilda eleven har uppnått de nationella kunskapskrav som finns för respektive ämne. Som stöd för betygssättningen finns ämnesspecifika kunskapskrav för olika betygssteg. (Läroplan för det grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen 2011 – LGR11)
Verksamhetens mål
- Varje elev har en individuell utvecklingsplan som upprättas och utvärderas kontinuerligt
- Personalen på Solanderskolan har regelbundna pedagogiska träffar
- Eleverna är förtrogna med undervisningens syften, mål och betygskriterier
- De nationella proven används som stöd för en likvärdig och rättvis bedömning
Metoder för att nå målen
För att nå vårt mål ska:
- vi, i början på varje termin, genomföra ett framåtsyftande utvecklingssamtal och upprätta en individuell utvecklingsplan för varje elev
- elevernas resultat följas upp vid en ”mitterminskonferens”
- vi analysera i vilken utsträckning kunskapsmålen nås med utgångspunkt i resultat på nationella prov och betygssättning
- vi analysera och reflektera runt verksamhetens resultat och utfallet av insatta åtgärder
- vi fortsätta att utveckla de lokala pedagogiska planeringarna
- vi fortsätta med implementeringen av den nya läroplanen och sätta oss in i de nya betygskriterierna
- vi göra undervisningens syften, mål och betygskriterier mer tydliga för eleverna
- vi arbeta för att få en likvärdig bedömning inom kommunen och på vår skola