För dig som vill vara en morgonpigg kreatör som bakar alltifrån bullar och bröd till bakverk. Arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning.
Ansök här
Start 8 september 2025
- Sista ansökningsdag 15 juni 2025.
- Antagningsbesked lämnas under vecka 26.
- Sen ansökan öppnas därefter vid behov, fram till 10 augusti
Start 17 november 2025
- Ansökan öppnas i slutet av augusti
- Sista ansökningsdag 5 oktober 2025.
- Antagningsbesked lämnas tidigast under vecka 42.
- Sen ansökan öppnas därefter vid behov.
Fakta om utbildningen
Utbildningen till bagare och konditor passar dig som är intresserad av ett praktiskt och kreativt yrke inom livsmedelsbranschen. Du får grundläggande kunskaper om råvaror, hygien och bageri- och konditoritekniker. Utbildningen omfattar allt från brödbakning till framställning av bakverk som tårtor, småkakor och bullar. Du får också träna på dekoration och utveckla känsla för smak, form och estetik. Utbildningen ger möjlighet att arbeta både traditionellt och nyskapande, och kombinerar hantverk med yrkesmässig precision.
Utbildningen är arbetsplatsförlagd ( lärliingsutbildning )
Utbildningsort
Arbetaplatsförlagd utbildning i Luleå / Piteå.
Utbildningsanordnare
Astar, på uppdrag av Vuxenutbildningen.
Förkunskaper
Avslutad svensk grundskola eller motsvarande kunskaper.
Studieekonomi
Utbildningen är berättigad till studiestöd från CSN (Centrala studiestödsnämnden). I din ansökan till CSN ska du uppge Vuxenutbildningen Piteå och den studieperiod och poäng som du planerar studera.
Frågor och svar om studieekonomi
Utbildningsinnehåll
- Utbildningen är arbetsplatsförlagd ( lärlingsutbildning)
- Utbildningen är på heltid och har inga lov
- Utbildningen omfattar 1440 studiepoäng
- Utbildningslängd: 72 veckor
- Individuell studieplanering kan påverka din studietid
- Om du ska läsa mot en gymnasieexamen kan du erbjudas att läsa komvuxarbete 100 p.
- Den 1 juli 2025 införs ämnesbetyg enligt GY25. Läs mer
Ämne / nivå | Nivåkod | Poäng |
Introduktionskurs |
VGYOR1C |
40 |
Livsmedels- och näringskunskap |
LIVM1000X |
100 |
Måltid och bransch, nivå 1 |
MALT1000X |
200 |
Konditori 1, nivå 1 |
KONI1000X |
100 |
Bageri 1, nivå 1 |
BAGI1000X |
100 |
Måltid och bransch, nivå 2 |
MALT2000X |
100 |
Konditori, nivå 2 |
KONI2000X |
200 |
Bageri, nivå 2 |
BAGI2000X |
200 |
Konditori, nivå 3 |
KONI3000X |
200 |
Bageri, nivå 3 |
BAGI3000X |
200 |
Beskrivning för varje ämne finns på Skolverkets webbplats