Livet i Piteå

Team Piteå

Stina Johansson
Ansvar: Etableringsansvarig
Telefon 0911-69 70 26
E-post: stina.johansson@pitea.se

Linda Rosén - CEO Piteå Näringsfastigheter
Ansvar: Kommunala näringsfastigheter
E-post: linda.rosen@pnf.se

Ulrika Nilsson - CEO Piteå Port & Hub
Ansvar: Hamn och sjötransport

E-post: ulrika.nilsson@piteaport.se

Johan Bäcklin - CEO Pireva
Ansvar: Kommunalt vatten och avlopp samt sophantering och återvinning
E-post: Johan.Backlin@pireva.se

Jörgen Andersson Strand - CEO PiteEnergi
Ansvar: Elförsörjning
E-post: Jorgen.Andersson-Strand@piteenergi.se

Helena Stenberg - Kommunalråd i Piteå

Daniel Fåhreus - CEO Pikab


KONTAKTA NÄRINGSLIVSAVDELNINGEN

Besöksadress och kontaktuppgifter

Adress Bryggargatan 14
Telefon Företagslots: 0911-69 70 00 
E-post 

 • I PIteå får du mycket boende för pengarna.
  I PIteå får du mycket boende för pengarna.  Foto: Krister Berg
 • Här kan barnen dansa sig igenom skolan.
  Här kan barnen dansa sig igenom skolan.  Foto: Getty Images
 • Stora ytor, nära till naturen och stort fritidsutbud kännetecknar Piteå.
  Stora ytor, nära till naturen och stort fritidsutbud kännetecknar Piteå.  Foto: Ann-Sofie Boman
 • Över 300 föreningar ger stora möjligheter till träning, skapande, sysselsättning och gemenskap.
  Över 300 föreningar ger stora möjligheter till träning, skapande, sysselsättning och gemenskap.

Livet i Piteå

Piteå är en stad som växer, utvecklas och omformas. Den mysiga småstadskänslan mixas med nytt och modernt. Samtidigt håller vi hårt i det centrala – att Piteå ska vara en bra plats att leva, verka och bo i. Här beskriver vi några styrkor som gör att vår vision känns så rätt: Piteå – det är hit man kommer när man kommer hem.

Skola i toppklass

I Piteå kommun satsar vi på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare. Tillsammans bygger vi en hållbar skola för framtiden, med skolnära forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteå ligger högt i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun och det tänker vi fortsätta att göra. Vår prioritering visar sig också i vår satsning på Forskning och utveckling i skolan.

En stark socialtjänst

Socialtjänsten i Piteå står stadigt när det blåser och fungerar som både skyddsnät och krockkudde. Vi står för värme, trygghet och omsorg av god kvalitet. Med samtal och skapande som verktyg utgår vi alltid från individens behov, från anhörigstöd till daglig verksamhet. Alla våra boenden har trädgårdar och plats för samvaro både inne och ute. De flesta har också fina rekreationsmöjligheter alldeles runt knuten. Vi möter framtiden som en stark socialtjänst, för ett starkt Piteå.

Landets bästa boendepriser

Piteå har en fin landsbygd med stora ytor, orörd natur och många vackra norrbottniska gårdar. Närmare Piteå centrum finns äldre charmiga bostadsområden med villor, hyresrätter och bostadsrätter likväl som nyproducerade flerfamiljshus mitt i stan. Fler spännande projekt och satsningar pågår för att skapa fler bostäder, både en förtätning av centrala stan och nya bostadsområden.

Bostadspriserna i Piteå är dessutom bland de lägsta i hela landet enligt Swedbanks boindex som speglar hur mycket hushållen har kvar i plånboken till annat när bostaden är betald. Hushållens köpkraft beräknas i förhållande till bostadspris, ränteläge och disponibel inkomst.

Rikt på kultur och evenemang

Här finns det gott om mindre aktörer som bidrar till vårt breda kultur- och nöjesliv. Konserter i hölador och på utescener, friluftsteater, kulturcaféer och loppmarknader av alla de slag finns det gott om – speciellt under somrarna. Utöver det finns några stora aktörer som bidrar till PIteås kulturliv. 

Studio Acusticum räknas som ett av Europas mest multifunktionella konserthus med akustik, teknik och kringservice i världsklass. Hit kommer såväl svenska som internationella artister. Konserthuset inrymmer också en världskänd orgel som brukar beskrivas som en levande artefakt och lockar besökare från när och fjärran.

Konsthallen, Kaleido är en kreativ oas i hjärtat av Piteå för kulturella evenemang. Här finns också en väl fungerande Musik- och dansskola där barn och ungdomar kan finna sin unika egenart inom dansens och musikens område. 

Hos oss finns också den erfarenhet och kreativitet som krävs för att anordna stora evenemang. Återkommande är en av världens största internationell fotbollsturnering för barn och unga, vår välkända gatufestival och en av landets största mässor. Dessutom lockar vi till oss attraktiva nationella och internationella evenemang emellanåt, läs mer under Piteå i blickfånget.

Livskvalitet 

Hos oss erbjuds ett rikt och varierat fritids-, kultur- och föreningsliv året runt. Här finns natursköna områden att besöka, en mängd friluftsaktiviteter att prova på och fantastiska naturupplevelser att upptäcka. Det finns över 300 föreningar i Piteå med verksamheter inom olika intresseområden och för alla åldrar.

Det är mycket som måste finnas på plats innan man verkligen trivs på en plats. Boende, miljö, umgänge och arrangemang är  några exempel. Men det krävs också det där lilla extra, en känsla i maggropen att det här är rätt. Vi tycker att det finns i Piteå. Och det finns bara ett sätt att ta reda på om du håller med – Upplev Piteå!

Sidan kontrollerad: 2021-09-07 17:04:59