Piteå kommun är årligen med och delfinansierar projekt med hjälp av den Tillväxtpolitiska reserven (TPR) vars syfte är att finansiera tillväxtskapande satsningar i Piteå kommun, gärna tillsammans med andra aktörer. Nedan kan du ta del av de senaste besluten som togs i Kommunstyrelsen.
Beslut 29 augusti 2022
Spira Mare 2030
Spira Mare 2030 är ett naturligt utvecklingsområde för samverkan inom offentlig och näringslivsverksamhet, med en strategisk position för utveckling av lokalsamhället och besöksnäringen i norra Sverige. Tillsammans med utvecklingsmotorn Swedish Lapland har samhället utanför tätorterna, alla dess företagsamma människor och identifierade tematiska områden en stor utvecklingspotential. Spira Mare 2030 utgörs av femkantkommunerna Boden, Luleå, Kalix, Piteå och Älvsbyn. Det kustnära området som internationellt marknadsförs som Swedish Lapland och är Sveriges näst största besöksanledning. Området har goda erfarenheter av att jobba med trepartnerskapets Leader-metod. Samverkan mellan offentliga, ideella och privata aktörer skapar i ett utifrån-perspektiv investeringar och aktiviteter som gör stor nytta inte bara på landsbygden utan för hela samhället. Nya framgångsrika nätverk, kluster och verkstäder skapas när vi möts gränslöst och över generationer för att förädla landsbygden.
Bothnian Coastal Route
Piteå kommun fick i början av sommaren en förfrågan från Kvarkenrådet om att delta i ett gränsöverskridande projekt för en hållbar utveckling av besöksnäringen i det nordliga svenska och finska kustområdet. Under juni månad beslutade EU kommissionen att godkänna programmet för Interreg Aurora, 2021 – 2027. Den första ansökningsomgången pågår till i slutet av augusti. Kvarkenrådet initierade en gränsöverskridande arbetsgrupp som utformat ett turismprojekt inom ramen för Interreg Aurora programmet.
Aktiviteterna består bl a av att inventera styrkor, gemensamma utvecklingsprocesser, kompetensutveckling, samverkan och marknadsföring.
Nyföretagarcentrum Nord
Nyföretagarcentrum Nord (NFC) är en ideell förening som jobbar för tillväxt via nya företag genom att erbjuda kostnadsfri, kvalitativ och konfidentiell rådgivning till nya (verksamma i upp till tre år) och blivande företagare. I samverkan med kommun, regionalt och lokalt näringsliv rustas nya och blivande företagare med kunskap om nystart och affärsutveckling, inspiration och affärsnätverk för en bra företagsstart och utveckling. NFC är därigenom en aktör som kompletterar kommunens övriga tillväxtskapande näringslivsinsatser. Olika organisationer samverkar för ett starkare entreprenörskap där verksamheten finansieras i en kombination av kommunal och privat finansiering genom lokalt och regionalt näringsliv. Detta är en av framgångsfaktorerna till en stabil och brett förankrad verksamhet.
Go Community
Go Community ämnar ge verktyg för att utveckla sina idéer och genom det skapa förutsättningar för fler företag att bildas. Detta så att framtidens passionsdrivna entreprenörer kan växa sig modigare, vilket gynnar hela samhället och skapar ett varmare entreprenörmässigt klimat samt fler attraktiva platser, där människor vill leva, verka och bo. Att ingjutas mod, inspiration och bygga kunskap kring entreprenörskap i en tydlig sammanlänkning med företagare inom kulturella och kreativa näringar samt inom tjänstenäringen avser projektet att även utveckla en testbädd för en inspirerande digital mötesplats för företagare över hela Norr- och Västerbotten. En plats där branschöverskridande utveckling sker, där unga vuxna sätts i kontakt med entreprenörer som skapar platsattraktivitet och där kunskapsutbyte kan ske.
Framtid Campus Piteå
Projektidén för Framtid Campus Piteå är att vidareutveckla relationerna med universiteten, forskningsinstitutet samt folkhögskolan för att skapa en strategiskt viktig spets. Dessa nyckelaktörer har ett stort behov av att skapa ett platsvarumärke som underlättar studentrekryteringen.
Här ska det även finnas möjlighet att producera aktiviteter som skapar kontaktyta mellan företag/utbildningsaktörer, företag/forskare och företag/studerande.
Tanken är också att skapa en gemensam kommunikationsplattform där universiteten, forskningsinstituten, folkhögskolan, vuxenutbildningen vid Piteå kommun och YH- utbildningsaktörerna har möjlighet att tillsammans marknadsföra platsen och bygga attraktion för vad Piteå har att erbjuda.