Fasadritning
En fasadritning visar en av byggnadens sidor när man tittar på den utifrån. Fasadritningar ska ofta skickas med i ansökan om lov av olika slag. Normalt behöver du skicka med fasadritningar för varje fasad som berörs av det du tänkt göra. Om du till exempel ska göra en tillbyggnad på ditt bostadshus ska du skicka med fasadritningar över alla fasader där det går att se tillbyggnaden, och även hur tillbyggnaden förhåller sig till befintlig byggnad så att vi kan se proportionerna.
På fasadritningarna ska du skriva in åt vilket väderstreck den aktuella fasaden vetter.
Du kan också skicka en samlad fasadritning där samtliga berörda fasader visas på samma ritning.
Se exempelritning
Fastighet
All mark i Sverige är indelad i fastigheter. En fastighet består av en eller flera avgränsade områden, till fastigheten kan det höra byggnader, skog, vatten, fiske med mera.
Friggebod
En friggebod är en byggnad som är maximalt 15 kvadratmeter stor och högst 3 meter från marken till tacknocken. Det måste finnas ett en-eller tvåbostadshus på tomten för att du ska få bygga en friggebod, och du måste placera den i direkt närhet till bostadshuset. Det får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Om det placeras närmare måste du ha dina grannars tillåtelse
Färdigställandeskydd
Färdigställandeskydd är en försäkring eller en bankgaranti som krävs vid ny- och ombyggnad av en- och tvåbostadshus. Det ska hjälpa byggherren i egenskap av konsument om entreprenören till exempel gått i konkurs eller av annan anledning inte kan fullgöra sina åtaganden. Skyddet gäller inte självbyggare.
Läs mer om färdigställandeskydd på Boverket
Förhandsbesked
Förhandsbeskedet är ett sätt att ta reda på om du kommer att få bygglov för att bygga en ny byggnad på en plats där det inte varit någon byggnad förut, alltså en nybyggnation.
Läs mer om förhandsbesked
Grannehörande/granneyttrande
Grannehörande, eller granneyttrande, är när berörda sakägare får möjlighet att yttra sig om din ansökan om till exempel bygglov eller förhandsbesked.
Grannar kan också ha möjlighet att yttra sig i ärenden som till exempel när du ansöker om tillstånd för djur inom detaljplanelagt område, när du ska borra för värmepump eller andra åtgärder som du vill göra som kan påverka dina grannar i någon mån.
För bygglovsansökningar får berörda sakägare yttra sig om din ansökan innebär en avvikelse från någon bestämmelse i en detaljplan eller områdesbestämmelse. Sakägarna avgör inte om du får bygga eller inte utan får möjlighet att ge sin bild av hur de tänkta byggnationerna kan påverka dem.
Om du sökt lov för något som ligger utanför detaljplanelagt område eller område utan områdesbestämmelser hör vi som regel alltid grannarna, med vissa undantagsfall.
Oavsett om det är en avvikelse eller inte är det alltid kommunen som har ansvaret för att inhämta grannehöranden. Det du själv kan göra är att informera dina närmaste grannar om dina planer.
Handläggare
När ett ärende är fördelat på en handläggare skickar vi ut ett mejl med information om den tjänsteman som handlägger ärendet till sökanden och kontaktpersoner..
Handläggningstid
När en bygglovsansökan är komplett, det vill säga att alla uppgifter är ifyllda och alla handlingar som krävs är fackmannamässigt utförda och inskickade till oss, har vi 10 veckor på oss att fatta ett beslut.
När en anmälan om icke lovpliktig åtgärd är komplett ska vi fatta beslut som startbesked inom fyra veckor.
Husutstakning
Husutstakning måste göras för att husen ska hamna på rätt plats på tomten.
E-tjänst för husutstakning