Utbildningsförvaltningen stödjer skolutvecklingen genom fortbildnings- och partnerskapsprojekt inom ramen för EU-projekt. Piteås förskolor och skolor samarbetar med 15 europeiska länder i 8 olika projekt.
Erasmus+
EU-program för främjande av internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott. Programmet är tänkt att fungera som ett verktyg och en del i arbetet med att möta och hantera de stora utmaningar som Europa står inför idag och i framtiden; att vända den socioekonomiska krisen i EU-länderna, stärka tillväxten och sysselsättningen och främja social jämställdhet och integrering.
Tre aktiviteter har särskilt fokus
- Mobilitet (Lärar-, elev- och studentutbyten, kompetensutveckling, fortbildning, studiebesök, erfarenhetsutbyten)
- Projektsamarbete (strategiska partnerskap och utvecklingsprojekt mellan skolor, lärosäten, utbildningsorganisationer med flera)
- Stöd för policyförändring (olika verktyg, metoder och arbetssätt för strategisk utveckling på europeisk policynivå)
Nord+
EU-program för att stärka det Nordiska och Baltiska samarbetet.
Kontaktperson: EU-koordinator Göran Dahlén
Aktuella EU-projekt
Förskolor inom Öjebyområdet deltar i ett EU-projekt tillsammans med förskolor från Italien och Slovenien vars syfte är erfarenhetsutbyte främst vad gäller föräldrasamverkan.
Förskolor inom Rosvik och Sjulnäsområdet deltar också i två Nordiska/Baltiska utvecklingsprojekt som syftar till erfarenhetsutbyte inom Kultur och miljöområdet
Utbildningsförvaltningen samt Hortlax och Sjulnässkolan deltar i ett EU-projekt med syfte att utveckla entreprenöriellt lärande hos elever i åldern 12-16 år.
Strömbackaskolan deltar tillsammans med skolor från Finland, Danmark, Tjeckien, samt Turkiet i ett internationellt projekt där syftet är att utveckla det arbetsplatsförlagda lärandet.
Elever och lärare från Strömbackaskolan deltar också i ett internationellt projekt som syftar till att stötta integrationen av nyanlända.
Musik och Dansskolan deltar i ett internationellt projekt där musikalisk improvisation står i fokus. Deltar gör lärare och elever från Sverige, polen och Italien
Strömbackaskolan deltar tillsammans med Luleå tekniska universitet samt skolor från sex andra Europeiska länder i ett projekt som vars syfte är att utveckla ett läromedel för gymnasieelever inom området global uppvärmning och klimatförändringar