Undersökningen Personligt visar på att de allra flesta ungdomar i Piteå har en god självskattad hälsa, tränar regelbundet, nyttjar varken alkohol, tobak eller andra droger. De flesta har någon i sin omgivning att prata med om svåra saker och de vänder sig till vuxna i sin omgivning när de blivit utsatta för något jobbigt. Skolan får generellt höga betyg och allra högsta betygen får tillgången på datorer, lärarna och undervisningen. Trots att den pågående pandemin inneburit stora omställningar för hela skolväsendet men kanske framförallt för gymnasiet så ses inga större förändringar i resultaten för enkäten Personligt.
Mer än dubbelt så många tjejer jämfört med killar skattar sin hälsa som ganska eller mycket dålig. Liksom tidigare är det betydligt fler tjejer än killar som uppger att de har problem med ont i magen, huvudvärk, stress nedstämdhet och sömnproblem flera gånger i veckan eller i stort sett varje dag. Nästan 50 procent av tjejerna uppger att de känner sig stressade flera gånger i veckan eller i stort sett varje dag.
Andelen unga som uppger att de är medlem i någon förening är 55 procent vilket är ungefär samma andel som de senaste två åren.
Det är flest unga som vet var de ska vända sig för att lämna sina åsikter när det gäller skolfrågor men så mycket som 46 procent av de unga uppger att de har ingen aning vart de ska vända sig för att lämna sina åsikter/påverka.
Tillgången till datorer, Undervisningen och Lärarna får de högsta betygen av eleverna och Skolmaten får de lägsta betygen. Störst skillnader mellan könen kan ses när det gäller Möjligheten till extra stöd och Elevhälsan där flickorna inte ger lika höga betyg som pojkarna.
Frågorna kring inflytande i skolan visar att eleverna vill vara med och bestämma i högre omfattning än vad de anser att de får vara med och bestämma. Eleverna vill i högre omfattning vara med och påverka vad de får lära sig, vilka arbetssätt som används, läxor, prov, schema och skolmaten.