Arbetsmiljöverkets kungörelse med föreskrifter om åtgärder mot hot och våld i arbetsmiljön, AFS 2020:1 (föreskrifter om våld och hot i arbetsmiljön, uppdaterade av Arbetsmiljöverket), ålägger arbetsgivaren att arbeta förebyggande och utreda de risker för hot och våld som kan finnas. Utredningen ska resultera i att nödvändiga åtgärder vidtas.Handlingsplanens syfte
Syftet med denna handlingsplan är att ge personalen riktlinjer och stöd i att förebygga och hantera hotfulla eller våldsamma situationer
Definition av hot och våld
Hot
Med hot menas varje uttryckt hot oberoende på vilket sätt det framförs på samt oavsett om det förekommer tillhygge/vapen eller inte. Det kan exempelvis ske i ett fysiskt möte, via telefon, mejl, SMS eller andra sociala medier. Det är den som utsätts för hotet som enligt arbetsmiljölagstiftningen har tolkningsföreträde.
Våld
Våld definieras som varje aggression som ger sig fysiskt uttryck oavsett om det förekommer tillhygge/vapen eller inte. Det kan till exempel vara avsiktliga slag, knuffar, kraftfulla ljud eller något annat som tillfogar skada. En skada kan vara allt från lindrig till mycket allvarlig.
Arbetsgivarens och arbetstagarens ansvar
Arbetsgivaren har huvudansvar för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska därför utreda vilka risker det finns för hot och våld i arbetet, genomföra åtgärder för att så långt som möjligt förhindra att elever eller personal utsätts för hot eller våld.
Ett viktigt inslag i det förebyggande arbetet mot hot och våld är kunskap och medvetenhet. Därför ska innehållet i denna handlingsplan vara känt av alla medarbetare och alltid delas ut till nyanställd personal.
Arbetstagarens ansvar. Enligt arbetsmiljölagen har de anställda skyldighet att verka för en god arbetsmiljö. Denanställde ska känna till planen och ta del av innehållet.
Implementering
Rektor ansvarar för att planen görs känd för medarbetare och elever och att den tillämpas på enheten. Planen ska aktualiseras i januari och i september samt vid nyanställningar. Informationsrutiner ska också finnas för personer som tillfälligt vistas i verksamheten, exempelvis vikarier eller praktikanter.
Förebyggande arbete
- Plan mot diskriminering och kränkande behandling
- Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete
- Riskbedömningar och skyddsronder genomförs enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer och föreskrifter (AFS 2020:1) samt dokumenteras enligt gällande rutiner
- Utbildning första hjälpen
- Fackliga dialogmöte
- APT – information och utbildning
- All personal läser MSB: Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan-en vägledning för skolledning och säkerhetsansvariga. MSB rev maj 2024.
- All personal läser Skolverkets: Stödmaterial vid väpnat våld i skolan (länk se sista sidan)
- Värdegrundsarbete – Detta dokumenteras löpande i det systematiska kvalitetsarbetet
- Schemaläggning för personal
- Trygghetsvandring – Rektor, personal och elever
- Besöksrutiner, skyltar finns vid ingångarna
- Larmfunktion med direktanknytning till SOS (anger ej plats i denna text utan muntligt till samtliga) Larmet får endast aktiveras av behörig personal vid akuta händelser. Samtliga anställda informeras om vem som har denna behörighet.
- Uppmärksamhet från all personal på utomstående som uppmärksammas på skolan
Riskbedömning och utvärdering
Varje år ska en riskbedömning genomföras på enhetsnivå. AFS 2020:1. Varje enhet kan besluta om lokala tillägg till planen utifrån nuläget på arbetsplatsen tex H korridor. Varje år ska eleverna ges tillfälle att peka ut riskområde. Detta görs med en trygghetsenkät. Rektor ansvarar för att riskbedömning genomförs. Skyddsombud ska ges möjlighet till att medverka. I samband med detta utvärderas handlingsplanen.
Vuxenutbildningen ingen allmän plats
Vuxenutbildningen är en offentlig verksamhet men inte en allmän plats. Det innebär att personer utan relevant och inbokat ärende inte har rätt att vistas i lokalerna eller på skolområdet. Obehöriga personer som inte har något ärende ska uppmärksammas och vänligt men bestämt uppmanas att lämna platsen. Om en besökare vägrar att lämna lokalerna efter uppmaning från personal, ska polis tillkallas. Personalen ska inte konfrontera besökaren på ett sätt som kan eskalera situationen.
Reception
Besökare till vuxenutbildningen ska alltid anmäla sitt besök till vid lärcentrums reception oavsett om mötet är bokat eller inte. Personal tar först alltid emot inbjudna besökare vid lärcentrums reception. Entrén hålls öppen mellan kl. 07.30 – 16.00 vardagar. Sommartid vecka 26–33 kl. 08.00-15.00.
Säkerhetsrutiner
Hot och våld på skolan kan ske mellan:
- Elever
- Elev och personal
- Personal och elev
- Utomstående mot elev
- Utomstående mot personal
- Hot riktat mot verksamheten
Akut skede
Alla personal som ser/uppfattar hot och/eller våld ska ingripa för att stoppa det. Kalla på fler personal alternativt polis om situationen kräver det. Vid allvarligt hot och våld, ring 112. Personalens säkerhet ska alltid prioriteras. Om en situation bedöms som allvarlig och farlig, ska personalen omedelbart tillkalla polis (112) istället för att ingripa direkt.
Vid kontakt med 112 uppge:
- Ditt namn
- Varifrån du ringer
- Typ av händelse
- Eventuellt skadade personer
- Typ av skada eller besvär
Inrymning, utrymning och utestängning
Vägledning från MSB och Skolverket finns angivet och aktuella länkar på sista sidan i planen.
Ej akut skede
Lugna ner situationen och om det anses nödvändigt ta de inblandade till var sitt rum. Behåll ditt eget lugn. Se länk till Lugna situationen nedan.
Dokumentation, stöd och uppföljning
Anmälan till huvudman gällande kränkning fylls i av rektor. Tillbudsrapport eller arbetsskadeanmälan för medarbetare anmäls i STELLA av rektor.
Utredning av händelsen sker enligt angivna rutiner i vuxenutbildningens plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Planen är publicerad på vuxenutbildningens hemsida.
Uppföljningssamtal med berörda parter bör genomföras inom en månad. Personal som utsatts för hot eller våld har möjlighet att få stöd via företagshälsovården. Alla elever som studerar är försäkrade genom kommunen. För mer information om vilket stöd försäkringen omfattar, se försäkringsbrevet: Kommunolycksfall – Piteå kommun.
Checklista
- Det framgår tydligt om planen gäller verksamhetsår eller kalenderår
- Planen är daterad och vem som ansvarar framgår
- Resultat av tidigare utvärderingar har vägts in i framtagande av innevarande plan
- Planen är upprättad i samverkan med skolans elever
- Planen är upprättad tillsammans med skolans personal
- Skyddsombud har varit delaktiga
- En riskbedömning är gjord
- Den fysiska miljön är beaktad
- Hur medarbetarnas kompetens ska hållas uppdaterad finns beskrivet
- Det fortlöpande arbetet dokumenteras
- Planen finns på verksamhetens hemsida
Arbetet sker med aktiva åtgärder genom fyra steg:
- Undersöka
- Analysera
- Åtgärda
- Följ upp och utvärdera
Bilagor och länkar
Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan-en vägledning för skolledning och säkerhetsansvariga. MSB rev maj 2024.
Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan
Arbetsmiljöverket: Arbetsplatsens-utformning-afs2020-1
Arbetsplatsens utformning
Sunt arbetsliv: kartläggning risker OSA mm
Sunt arbetsliv
Sunt arbetsliv: Situation som kan eskalera och lugna situationen
Situation som kan eskalera och lugna situationen
Skolverket: Olika handlingsalternativ vid väpnat våld. Skolverket jan 2025
Väpnat våld i skolan
Handlingsplan hot och våld
2025-02-07 Ansvarig för planen: Rektor Ulrik Bylander och Rektor Sandra Hedenström