Förskola- och grundskola
Om elev blir sjuk under dagen ska eleven gå hem så fort som möjligt, vårdnadshavare kontaktas och rådgör om eleven kan gå hem själv eller om eleven ska vänta i ett enskilt rum till vårdnadshavare anländer.
Är ditt barn sjukt, ska barnet vara hemma och undvika att träffa andra människor. Det gäller även lättare symtom som snuva, hosta, feber eller muskel- och ledvärk. Alla som har symptom ska stanna hemma för att minimera smittspridningen.
Barn från förskoleklass upp till gymnasiet kan testas för covid-19 om de har något eller flera av dessa symtom:
- hosta
- feber
- andningsbesvär
- snuva
- nästäppa
- halsont
- huvudvärk
- illamående
- värk i muskler och leder
Ännu yngre barn, som går på förskola, är ofta förkylda och för dem kan det vara obehagligt med testning. Därför rekommenderas att barn i förskoleåldern i första hand stannar hemma utan provtagning. Barn och unga blir vanligtvis inte lika sjuka som vuxna kan bli.
På 1177.se kan du läsa mer om var och när provtagning för covid-19 sker.
När kan barnen gå tillbaka till förskola, skola och andra aktiviteter?
Barn som inte har lämnat prov
Barn som har symtom kortare tid än 24 timmar ska stanna hemma ytterligare två dygn efter att symtomen gick över. Det är för att vara säker på barnet är frisk. Symtom längre tid än 24 timmar ska följa samma rekommendation som för personer som har covid-19. Se längre ned.
Barn i förskoleålder
Barn i förskoleålder behöver på de flesta håll inte lämna prov. De ska stanna hemma tills något av följande gäller:
- De har varit helt friska i två dagar
- De har fortfarande lätta symtom som snuva eller hosta men mår tydligt bättre, har varit utan feber i två dagar och det har gått sju dagar sedan de blev sjuka.
Barn som väntar på provsvar
Stanna hemma tills barnet har fått svar, om ni har lämnat ett PCR-prov. Om provsvaret dröjer kan barnet gå tillbaka till skolan, följ det som gäller för personer med konstaterad covid-19.
Vuxna och barn som har covid-19
Du som har konstaterad covid-19 bör vara hemma tills allt följande gäller:
- Du mår tydligt bättre.
- Du har varit feberfri i två dygn.
- Det har gått minst sju dygn sedan du blev sjuk.
- Andra rekommendationer kan gälla för dig som bor på ett äldreboende, ett annat särskilt boende eller om du har varit mycket sjuk.
Barnet kan ha kvar vissa symtom efter covid-19
Barnet kan fortsätta att ha lätt hosta, lätt snuva eller påverkad förmåga att känna smak eller lukt efter att ha blivit frisk. Barnet kan träffa andra igen om det har gått minst sju dagar sedan hen blev sjuk och minst två dygn sedan hade några andra symtom.
Barn som inte har covid-19
Barn som har fått provsvaret att de inte har covid-19 gäller följande: Stanna hemma tills de känner sig frisk och pigg och inte har någon feber.
Vuxna och barn som bor med någon som har covid-19
Du som bor med någon som har covid-19, kan bli kontaktad av vården som en del av en smittspårning. Ibland behöver du lämna prov för covid-19 fast du inte har några symtom. Om provsvaret visar att du har covid-19, ska du stanna hemma i minst sju dagar från när du tog provet. Läs mer i texten om smittskyddslagen.
Alla som bor med någon som har Covid -19 ska stanna hemma
Både vuxna barn som bor med någon som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och undvika att träffa andra. Räkna från den dag som personen lämnade provet. Det gäller även om du är utan symtom. Ansök om smittbärarpenning från Försäkringskassan om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån.
Från 1 december har Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer för yngre barn. Alla barn bör nu stanna hemma om någon de bor med konstaterats med covid-19.
Råd från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen i för- och grundskolan.
Gymnasiet
Strömbackaskolan
Från och med måndag den 25 januari 2021 fram till 1 april, kommer undervisningen att vara växelvis distans- och närundervisning på plats i skolan. Läs mer om upplägget för de olika inriktningarna på skolans webbsida.
Strömbackaskolans webbsida
Grans naturbruksgymnasium
Från och med måndag den 25 januari 2021 fram till sportlovet den 5 mars, kommer undervisningen att vara växelvis distans- och närundervisning på plats i skolan. Efter sportlovet går en årskurs ut på APL och gymnasiearbete som innebär att endast två årskurser är närvarande på skolan. Läs mer om upplägget för de olika inriktningarna på skolans webbsida.
Grans naturbruksgymnasiums hemsida
Övrig verksamhet inom skolan
Musik- och dansskolan
Musik och dansskolan har ställt om sina dansgrupper och orkester/grupper kvällstid till digital undervisning. Från och med måndag 23 november och terminen ut kommer musik- och dansundervisningen dagtid i skolorna att genomföras varannan vecka och personalen kommer att omfördelas för att stärka upp i grundskolans ordinarie verksamhet.
Musik- och dansskolans webbsida
Familjens Hus öppnar upp
Familjens hus öppnar upp från och med februari med anpassad verksamhet utifrån folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Varje vecka kommer öppna förskolan att erbjuda två utflykter och lektider i våra lokaler. Deltagare ska anmäla sig via Facebook, till de olika aktiviteterna då ett maxantal är satt till 6 personer per aktivitet.
Vuxenutbildningen
Under coronakrisen sker möten i första hand digitalt eller på telefon. Alla vuxenutbildningar sker med fjärrundervisning till studerande, med möjlighet till individuell anpassning. Läs mer på Vuxenutbildningens sida. Vuxenutbildningens webbsida
Så pratar du med ditt barn om coronaviruset
Lyssna på barnet, ge saklig information och överför inte din egen oro. Det är några av tipsen från BRIS expert om hur man kan prata med sitt barn om coronaviruset. Läs mer på krisinformation.se