Allmän platsmark
Mark som enligt en detaljplan är avsedd för gata, väg, torg eller park.
Anmälan
En åtgärd som inte kräver lov kan vara anmälningspliktig, vilket innebär att du måste göra en anmälan för icke lovpliktig åtgärd. Till exempel väsentlig ändring av planlösning, vattenförsörjning, hiss, eldstad eller rökkanal
Arbetsplatsbesök
Byggnadsinspektören ska alltid göra ett arbetsplatsbesök vid stora eller komplicerade byggprojekt eller om byggnadsnämnd och byggherre kommit överens om det. Vid arbetsplatsbesök kontrolleras bland annat att inget uppenbart strider mot byggreglerna.
Attefallshus
Ett attefallshus är en komplementbyggnad som sen den 1 augusti 2020 får vara max 30 kvadratmeter stor och högst fyra meter från mark till taknock, det kan vara ett bostadshus, garage, förråd, växthus etcetera. Det krävs att det finns ett en-eller tvåbostadshus på tomten för att du ska få bygga ett attefallshus. Du måste även placera attefallshuset i direkt närhet till bostadshuset. Det får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, om du vill ha det närmare tomtgränsen måste du ha grannars tillåtelse.
Tänk på att du alltid måste göra en anmälan och få ett startbesked innan du får börja bygga ditt attefallshus!
Besiktning
Besiktning utförs av besiktningsmän och inte av Piteå kommun. Kommunen gör däremot arbetsplatsbesök och slutsamråd.
Besvärstid
Besvärstid är den tid du har på dig för att överklaga ett beslut. I byggärenden är besvärstiden oftast 3 eller 3+1 veckor.
Bruttoarea (BTA)
Bruttoarea (BTA) utgörs av mätvärda delar av våningsplan, begränsad av omslutande byggnadsdelars utsida eller annan angiven begränsning av mätvärdhet.
Vid beräkning av bruttoarea räknas:
- Innervägg och omslutande vägg.
- Yttervägg mot ljusgårds bottenplan.
- Inredning.
- Trappa och ramp inklusive hål.
- vvs-installationer.
- Hiss- och installationsschakt.
Vid beräkning av bruttoarea räknas inte:
- Indragen entré.
- Ljusgårds övre del.
- Annan öppning i bjälklag än hål för trappa, ramp och hiss.
Byggsanktionsavgift
Om du har byggt något utan lov, börjat bygga utan startbesked eller börjat använda en byggnation utan slutbesked kan du bli skyldig att betala byggsanktionsavgift.
Detaljplan
En detaljplan är ett juridiskt dokument som anger bestämmelser för hur marken inom ett visst område får användas och hur byggnader ska se ut och hur stora de får vara.
Läs mer om detaljplaner och översiktsplan.
Energideklaration
Enligt lagen om energideklarationer ska alla flerbostadshus ha en energideklaration. Småhus ska ha en energideklaration vid nybyggnation El- och eller försäljning. Den görs av fastighetsägaren tillsammans med en certifierad energiexpert.
Läs mer om energideklaration på Boverket
Enkla åtgärder
Enkla åtgärder, som är bygglovspliktiga, är till exempel:
- Små ändringar i en- eller tvåbostadshus (inglasning av altan, växthus, kolonistuga, garage eller bastu).
- Små ändringar i flerbostadshus eller verksamheter (exempelvis ny- och tillbyggnad mindre än 20 kvadratmeter, skärmtak, eldstad eller rökrör).
- Byte av färg, eller annan åtgärd som påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt.
- Skyltar.
- Rivning av mindre byggnader där miljöfarligt avfall inte uppkommer.
- Markåtgärder där nivån förändras med mer än 0,5 meter.