Otillåten påverkan

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Otillåten påverkan

Det finns en ökad risk att personer som verkar i kommuner och regioner utsätts för otillåten påverkan. Både tjänstepersoner och förtroendevalda kan begränsas i sitt uppdrag till exempel genom att avstå från att uttala sig, fatta beslut eller fatta annat beslut än tänkt.

Norrbotten står inför en samhällsomvandling, det är enorma summor pengar som ska investeras i området och alla vill ha en del av kakan. Med detta kommer nya utmaningar, bland annat otillåten påverkan och välfärdsbrott som kan riktas mot kommunen - både till tjänstepersoner och förtroendevalda. Ytterligare utmaningar är människohandel och arbetslivskriminalitet som kan beröra näringsidkare i kommunen. Utöver samhällsomvandlingen är även världsläget en förklaring till varför vi ser en ökning att detta.

Kommunen har, med Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, ett lika stort ansvar för brottsförebyggande åtgärder som polisen. Ett löpande samarbete pågår kring dessa frågor.

Det som riktas mot kommuner är främst otillåten påverkan och välfärdsbrott.

Otillåten påverkan mot myndighetspersoner

Många myndighetspersoner och förtroendevalda fattar beslut som är av stor betydelse för allmänheten, och som ibland är direkt livsavgörande för enskilda medborgare eller företag/verksamheter. Det gör att en del personer försöker påverka tjänstepersoner och politiker att fatta felaktiga beslut eller att avstå från att ingripa eller genomföra kontroller. Dessa påverkansförsök kan ske i form av trakasserier så som grova förolämpningar, obehagliga mail, sms eller samtal, skuldbeläggning och olovliga anspelningar. Hot och våld är också förekommande, ytterligare verktyg för att ändra en tjänstepersons eller politiskt beslutsorgan kan vara korruption men även skadegörelse.

Otillåten påverkan kan innebära brottsliga handlingar, men kan också vara handlingar som inte är brott i juridisk mening. En händelse betraktas som otillåten påverkan om den drabbade uppfattar att syftet var att påverka tjänsteutövningen.

Som arbetsgivare har vi ansvaret att förebygga hot och våld mot våra tjänstepersoner. Vi ska ha rutiner för att hantera hot och våldshändelser, utreda risker och se till att arbetstagare får tillräcklig utbildning och stöd. Otillåten påverkan utgör inte bara ett säkerhets- och arbetsmiljöproblem utan även ett hot mot demokratin.

Välfärdsbrott

Välfärdsbrott handlar om att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Det inkluderar bidragsbrotten, där en enskild får för mycket bidrag utbetalt. Det kan till exempel vara ekonomiskt bistånd, föräldrapenning, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning.

Det kan också handla om aktörer som inte följer de avtal som de ingått med kommun, region eller stat eller andra oegentligheter och brott så som bedrägerier.

Välfärdsbrottsligheten har dels ekonomiska följder, men också följder i form av kvalitetsbrister, exempelvis genom att seriösa aktörer inte kan konkurrera med dem som fuskar i samband med till exempel upphandlingar. Välfärdsbrott är inte bara en tillitsfråga utan även ett hot mot demokrati.

 

Sidan kontrollerad: 2024-04-24 16:45:05