Unga i Piteå tycker
En månad varje höst öppnas "Unga i Piteå tycker” – en specifik sida på kommunens webbplats där unga får tycka till om vad de vill.
Under den perioden kan de unga tycka till genom att dels svara på en frågor i en enkät men även tycka till om precis vad de vill.
Resultatet av Unga i Piteå tycker sammanställs och presenteras för kommunens politiker och på denna sida.
Unga i Piteå granskar
För att ytterligare utveckla dialogen för och med unga har Piteå kommun startat Unga i Piteå – granskar.
Utifrån Unga tycker beslutar kommunstyrelsen varje år om en särskild fråga som en eller ett par klasser får i uppdrag att att granska ur ett ungt perspektiv.
Uppdraget redovisas till kommunstyrelsen genom en rapport, film, folder eller det media de själva väljer för sin redovisning.
PiteåPanelen
Hemma vid köksbordet tycker de flesta till om det mesta och där formas många idéer och förslag. Politikerna i Piteå är intresserade att ta del av dessa idéer.
För att få bättre underlag inför planering och beslut har Piteå kommun en medborgarpanel som består av pitebor i olika åldrar.
Kommunstyrelsen beslutar vilka frågor som ska ställas till panelen. Syftet är att få ett underlag i olika frågor innan beslut fattas eller innan förslag utformas.
Panelen består både av personer som tagits ut i ett statistiskt urval och personer som själva anmält sitt intresse. Piteåpanelen består för närvarande av drygt 130 intresserade pitebor.
Medborgarenkät
Piteå kommun deltar vart annat år i SCB:s medborgarundersökning, där ett urval på 1.000 pitebor inbjuds att svara.
Syftet är att mäta förändringar över tid, samt att jämföra sig med andra kommuner. Många av frågorna ingår i kommunens verksamhetsplan som nyckeltal i uppföljningen för att nå uppsatta mål.
Undersökning består av tre delar:
Kommunen som en plats att bo och leva på, Nöjd-Region-Index (NRI)
Kommunens verksamhet, Nöjd-Medborgar-Index (NMI)
Inflytandet i kommunen, Nöjd-Inflytande-Index (NII)
Lunchdialoger
Under en kort period på kanske en vecka – finns medarbetare ute på skolor, arbetsplatser och restauranger för att på ett enkelt sätt föra dialog.
Frågan finns på en ”mattablett” som delas till alla lunchgäster. Frågan skapar ett samtalsämne och tabletterna samlas in efter lunchen.
Personligt
Kommunfullmäktige har beslutat att följa ungas hälsa över tid.
Enkätundersökningen Personligt genomförs sedan 2008 årligen, dessförinnan vartannat år.
Målgrupp är elever i skolår 7 och 9 i grundskolan samt skolår 2 i gymnasieskolan. Syftet är att mäta förändringar över tid, samt att jämföra sig med andra kommuner. Många av frågorna ingår i kommunens verksamhetsplan som nyckeltal i uppföljningen för att nå uppsatta mål.
Insikt
Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. Företagare som haft ett ärende med kommunen inom ett eller flera av områden ingår i uravlet.
Fem myndighetsområden undersöks:
- Brandtillsyn
- Bygglov
- Markupplåtelse
- Miljö- och hälsoskydd
- Serveringstillstånd
Samt helhetsbedömning av servicen i kommunen.
Det är denna helhetsbedömning som ligger till grund för måttet ”Nöjd-Kund-Index” (NKI).
Enkäten mäter information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.
Medborgarplatsen
För att engagera piteborna, få in synpunkter och idéer söker vi hela tiden nya sätt att nå ut och skapa dialog.
Stationen består av en integrerad TV-skärm för bildspel och en dator där man kan lämna synpunkter, delta i tävlingar el dyl. Vid vissa tillfällen finns politiker eller tjänstemän på plats.
I en förlängning kan det bli aktuellt med fler stationer på fler platser och dessutom ska man kunna flytta stationerna för medverkan vid olika evenemang.
Trygghetsvandringar
Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö men kan också användas för att undersöka hur människor använder och trivs i sin närmiljö.
Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars inte tänker på och de bidrar också till att människor kommer samman och diskuterar viktiga frågor.
Planprocess
Detaljplaneprocessen kan starta på olika sätt.
Piteå kommun, själv eller exploatörer, markägare
som kontaktar kommunen kan initiera ett planarbete. Planarbete kan ske via enkelt eller normalt planförfarande.
Aktuella planer
Vilka aktuella planer som är på gång och var i processen dessa planer ligger presenteras på webbplatsen.
Utvecklad planprocess Work shops
I planprocessen av Lusthusbacken skapades en arbetsgrupp med representanter från träbyggnadsinstitutionen på Luleå Tekniska Universitet och med en projektledare från IUC för att representera träföretagen. Till workshops inbjöds även politiker, medborgare och unga pitebor.
Vykort
För att i ett tidigt skede ge piteborna möjlighet att tycka till om vad ett stadsnära område ska användas till när området utvecklas, trycktes ett vykort med kartskiss över det aktuella området.
Alla fick möjlighet att vara delaktiga i det initiala arbetet med området.