Tidigare i höstas gick Piteå kommun ut med löftet att skapa 100 extratjänster i kommunens verksamheter. Många har antagit utmaningen att skapa meningsfull sysselsättning för de som mest behöver det. Wasi, 20 år, är en av de som fått en bra ingång till arbetslivet och han stortrivs bland personal och boende på Trädgårdens äldrecentrum.
Abdul Wasi Stanikzai kom till Piteå från Afghanistan oktober 2015. Under de två åren han varit här har han tydligt visat att han vill in i det svenska samhället. Han har praktiserat på Röda Korset och Villys, han har planterat skog och städat på sjukhuset. SFI-studierna klarade han på en och en halv månad (!) och i somras knackade han dörr på många äldreboenden och visade att han ville jobba.
- Jag var sugen på att jobba med äldre, för många äldre var väldigt snälla och hjälpte mig under asyltiden. Språket är viktigt, det gör att jag kan sitta och prata med de äldre som bor här, säger han.
När vi möts har han hunnit jobba tre veckor. Han har varit en del i kök och servering, men också haft gott om tid för de boende.
- Han är verkligen uppskattad, de äldre tycker det är jätteroligt att ha Wasi här. Vi har två personer på extratjänster här och de är ett bra tillskott, berättar Annika Morén, enhetschef på Trädgårdens äldrecentrum och den chef som var först ut efter erbjudandet om extratjänster gått ut.
Målet är rätt person på rätt plats
Extratjänster är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd riktad mot personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Cheferna inom kommunen har bearbetats för att skapa tjänster och sen är det Arbetsförmedling som anvisar sökande. Innan urvalet sker har respektive verksamhet möjlighet att träffa de sökande för att avgöra vem eller vilka som passar.
- Det är viktigt att det blir en bra placering både för arbetsplatsen och de sökande, att arbetsuppgifter stämmer väl överens både med personlighet och förmåga, säger Anette Myrestam, vägledare på Arbetsmarknad, den enhet inom Samhällsbyggnad som administrerar kommunens Extratjänster.
Ett femtiotal anmälningar om tjänster har kommit in och beräkningen är att ett trettiotal ska vara igång vid nyår. De flesta tjänster är inom skola/förskola och omsorgen, vilket gör att ordinarie personal kan fokusera på de arbetsuppgifter som de är utbildade för. Extratjänsterna inom skolan kan hjälpa till med bland annat att förstärka lektionerna, stötta elever, hjälpa till i elevfiket och inom förskola ligger fokus på husmorssysslor. Inom äldreomsorgen hjälper de till runt måltiderna, städ och tvätt, men också om enklare omvårdnad och social samvaro.
- Wasi får värdefull erfarenhet som gör att han kommer att kunna ta vikariat framöver. Det är viktigt för oss inom socialtjänst som alltid behöver personal. Dessutom är det ett sätt för oss att väcka intresse för att jobba inom omsorgen, säger Annika Morén.
Drömmer om studier
I framtiden vill Wasi plugga - möjligen programmering, ekonomi eller sjuksköterska. Men idag är han glad för sitt jobb, som ger honom möjligheter att skicka hem pengar till sina syskon som finns kvar i Afghanistan.
- Det är ett viktigt jobb, jag trivs och berättar för mina kompisar om hur bra det är. Flera har visat intresse för jobb inom vården, säger han
Arbetet med extratjänster har bra fart, men än är vi inte i mål.
- Vi behöver många fler tjänster, så fortsätt hör av er om ni har möjlighet att ta emot en ny medarbetare under en period, uppmanar Anette Myrestam.
Fakta om Extratjänster
- Riktar sig till personer som är i etableringen för nyanlända, nyligen utskriven från etableringen samt de som varit arbetslös 450 dagar.
- Anställningen kan vara upp till två år.
- Det kan handla om sysselsättning inom skolan, barn-, äldre- och funktionshinderomsorgen samt i övriga kommunala verksamheter som inte erbjuder varor eller tjänster på marknaden.
- Finansieras av statliga medel i form av dagersättning samt handledarersättning till verksamheten.
- Den anställde får 19 000/månaden, enligt en överenskommelse mellan facken och Piteå kommun. Det är något högre än lägsta nivån i kommunals avtal.
Anmäl extratjänst
Har ni arbetsuppgifter som ni behöver ha utförda med har svårt att hinna med? Är ni intresserade av en eller flera personer på extratjänster på er arbetsplats?
Kontakta Anette Myrestam på telefon 0911-69 65 67 eller skicka mejl till anette.myrestam@pitea.se
Text: Ann-Sofie Boman