Rapportserien presenterar bland annat elevinflytande, upplevelse av trygghet, respekt för ordningsregler. I avsnittet om Arbetet mot kränkningar redovisas hur många elever som känner sig kränkta i procent.
Kvalitetsrapport Livsmiljö, Demokrati och öppenhet 2017-2018
Underlaget baseras på enkätresultat från Skolenkäten, Personligt, Hälsoprofilenkäten och dialog med rektorerna.
Sammanfattning
Elevers nöjdhet med sin skola har starkast samband med deras trygghet, ett gott arbete med ordningsregler, respekt för olikheter, respekt mellan elever och lärare och att vuxna reagerar när någon blir kränkt. Därför är det glädjande att tryggheten i Piteås grund- och gymnasieskola är god. Skolenkäten visar dock generellt ett något sjunkande resultat, främst bland elever i åk 9 men också bland personalen i grundskolan. Det är viktigt att både rekrytera och behålla personal och att främja en god samverkan med hemmen för att säkerställa den vuxennärvaro som är så viktig för elevernas psykosociala miljö.
Insatser planeras i syfte att säkra kompetensförsörjningen, utöver de föräldrautbildningar som erbjuds via elevhälsan ska en föreläsning för vårdnadshavare till barn i förskolan erbjudas under hösten 2018, hållbarhetsarbetet pågår kontinuerligt och tack vare beviljade statsbidrag har också ett projekt startats för nyanlända barn och elevers lärande. För att främja mångfald finns också en internationell samverkan via EU-projekt. Det är också viktigt med ett systematiskt värdegrundsarbete, där en stor vikt läggs vid utvärdering av de insatser som genomförs.
Barn- och utbildningsnämndens uppdrag till förvaltningschefen
Vidareutveckla det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå.