Rapportserien presenterar bland annat barngruppers storlek och personalens behörighet i förskolan, måluppfyllelse, betygsresultat och meritvärden i skolan. Förutom resultatinformation inom varje skolform anges även ett antal utvecklingsområden för förvaltningen att arbeta vidare med. Rapporten avslutas med ledningsgruppens rekommendation till barn- och utbildningsnämnden. Barn- och utbildningsnämnden ger i sin tur uppdrag till förvaltningschefen som ska genomföras senast ett visst datum.
Kvalitetsrapport Utbildning, arbete och näringsliv läsåret 2019/2020
Sammanfattning
Piteå kommuns skolväsende uppvisar generellt goda resultat över tid och står sig väl i en nationell jämförelse.
Förskola
Utifrån Öppna jämförelsers tre aspekter på kvalitet i förskolan är den övergripande bedömningen att alla kommunens förskolor i Piteå kommun har en mycket hög måluppfyllelse. De strukturella förutsättningarna i kommunen är mycket goda. Det finns en utmärkande hög andel legitimerade förskollärare i organisationen vilket gör att förskolan bidrar till att göra Piteå till en attraktiv kommun att bo och leva i. Processkvaliteten är god, förskolan har ständigt läroplanens måluppfyllelse i fokus i relation till barnens utveckling och lärande där personalen medvetet arbetar med målstyrda processer som utgår från trygghet, omsorg, utveckling och lärande utifrån barnens bästa. I det systematiska kvalitetsarbetet jobbar pedagogerna med mål, målkriterier, syften och metoder veckovis som innebär att förskolan erbjuder en bra utbildning i förhållande till Lpfö18s (Läroplan för förskolan) mål.
Grundskolan
Måluppfyllelsen för Piteå kommuns grundskolor när det gäller att leva upp till målen i läroplanen har höjts på samtliga områden från föregående år (enligt rektorernas självskattning). Med anledning av Coronapandemins utbrott i februari 2020 genomfördes ej de nationella proven i åk 3 vt 2020 och några nya resultat kan därför ej delges i denna kvalitetsrapport. I Piteå har andelen elever i åk 6 med lägst betyget E i matematik förbättrats med 1,6 procentenheter till 93,2 % 2020 i förhållande till 2019 och ligger därmed 5,4 procentenheter högre än rikssnittet. Det som rektorerna lyfter som möjliga förklaringar till det goda resultatet är det lokala systematiska kvalitetsarbetet (SKA), höga förväntningar, varierad undervisning och goda relationer med eleverna. Tyvärr har andelen elever med lägst betyget E i svenska försämrats med 3,6 procentenheter sedan ifjol och resultatförsämringen är större för flickorna i Piteå än för pojkarna. Andelen elever i Piteå som uppnått kunskapskraven i alla ämnen i åk 9 uppgår till 83 % vilket är nio procentenheter högre än rikssnittet. Piteås resultat är en försämring jämfört med fjolåret men placerar oss fortfarande bland de främsta kommunerna i riket. Även andelen elever som är behöriga till ett yrkesprogram på gymnasiet har minskat jämfört med föregående år. Piteå har dock fortfarande 5,6 procentenheter bättre behörighet till gymnasiet i jämförelse med riket.
Gymnasieskolan
I jämförelse med riket så ligger Piteå kommuns gymnasieskolor på den översta kvartilen (grönt) bland de bästa skolorna i riket när det gäller andel elever med gymnasieexamen vilket är glädjande. Andelen har dock sjunkit jämfört med föregående år. Man kan skönja en liten nedgång även för riket men Piteås procentuella nedgång är större. En del i förklaringen kan spåras till att vi hade fler elever på Introduktionsprogram antagningsåret 2017 och detta påverkarstatistiken. Det innebär att färre elever klarade en gymnasieexamen på tre år. Men även Coronapandemin kan ha spelat in. Samma tendens (nedgång) kan skönjas när det gäller elever som uppnått grundläggande behörighet till universitet och högskola. Piteå kommuns gymnasieskolor har haft en uppåtgående trend vad gäller meritvärden de senaste fem åren och dessa ökar även läsåret 19/20 trots Coronapandemin och medföljande distansundervisning under våren. Höjningen av meritvärden följer en nationell trend och man kan fundera över vad det kan bero på att meritvärdena generellt stiger. Speglar det en ökad kunskap och förbättrat lärande, ett större fokus på meritvärden, eller ett medvetet och långsiktigt arbete i att tolka och kommunicera och utveckla kunskaper och verktyg för betyg och bedömning?
Barn- och utbildningsnämndens uppdrag till förvaltningschefen
Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att göra en fördjupad analys kring tillgången till legitimerade förskollärare i kommunen och återrapportera till nämnden under hösten 2021.