KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Fou-nytt februari 2024

Publicerad 2024-03-11 10:21:13
Kategori

Fou-nytt februari 2024

FoU-nytt februari 2024

Februari har varit en händelserik månad med FoU-mått mätt. För FoU-teamets del har mycket tid och energi lagts på den pågående studien om AI i undervisningen. Under månaden har totalt sex fokusgruppsintervjuer genomförts med lärare från högstadiet och gymnasiet, tre inledande och tre fördjupande per fokusgrupp. De inledande intervjuerna transkriberades och analyserades för att identifiera teman att gå vidare med i de fördjupande samtalen. Planen är att i ett senare skede också involvera vuxenutbildningen och därefter också elever i högstadiet och gymnasiet, eftersom de i hög grad berörs av förändringar i undervisningen.

De tre forskningscirklarna i förskola och gymnasium har träffats under månaden och ett särskilt fokus vid dessa tillfällen har varit hur man kan analysera det material som genererats i samband med de olika utvecklingsarbeten som pågår. Även handledarkollegiet har träffats i februari och där diskuterades metaforer för handledarroller med utgångspunkt i artikeln Att leda med omsorg: fyra handledningsmetaforer i aktionsforskning (Bergmark m.fl., 2021).

Den 8 februari fick Utbildningsförvaltningen besök av ledningsgruppen för Skolverkets analysavdelning. Förutom verksamhetsbesök vid förskolan, grundskolan och gymnasiet fick de ta del av en presentation av den FoU-miljö som vuxit fram vid Utbildningsförvaltningen över tid och den verksamhet som pågår idag. Ulrika Bergmark och Sara Viklund höll i presentationen.

Februari har också varit en mötestät månad. Förutom möten med FoU-teamet, avdelningschefer, Utbildningsförvaltningens ledningsgrupp och rektorer har redaktionsrådet för Forskning och utveckling i förskola och skola (Fufos) träffats och Piteå utbildningsvetenskapliga råd (PUR) har haft möte. Vid PUR-mötet presenterade ledamöterna vad som är aktuellt rörande forskning och utveckling i deras verksamheter och det genomfördes också en inventering av tänkbara samverkansprojekt som skulle kunna involvera Piteå kommun, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. I samband med mötet presenterades också den nya ledamoten Martin Olsson, som tagit över efter Annika Niklasson som gymnasiets rektorsrepresentant.

Den 22 februari var det dags för vårterminens första MULF-talk. Denna gång var det två olika samverkansprojekt mellan lärare från Piteå kommun och forskare från Umeå universitet som presenterades. Båda projekten finansieras med ULF-medel (Utbildning Lärande Forskning). Det ena projektet, Svenska med sång, belyser hur sång kan användas för att lära SFI-elever att uttala svenska fraser bättre när de talar. Detta projekt presenterades av Lena Ulin och Sara Häggbom från vuxenutbildningen samt Annika Norlund Shaswar, docent i språkdidaktik vid Umeå universitet. I det andra projektet studeras hur verksamma inom förskola och skola arbetar för att möta elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) samt hur denna elevgrupp och deras vårdnadshavare upplever skolgången. De som presenterade detta projekt var rektor Carina Burman, skolpsykolog Elina Hortlund, specialpedagogerna Liselott Vingälv, Malin Johansson-Bröms och Helena Öman samt Anna-Maria Johansson, lektor i psykologi vid Umeå universitet/Luleå tekniska universitet.

Sara Häggbom och Lena Ulin

Liselott Vingälv, Elina Hortlund, Carina Burman och Anna-Maria Johansson

Projektet Läskraft fortsätter under hela vårterminen, medan Didaktisk utvecklingsdialog i förskolan nu är avslutat. Resultatet av projektet blev boken Undervisning i förskolan: förskollärare och forskare i dialog om didaktiska dilemman. I boken, som finns att beställa inom kort, har förskollärare och forskare skrivit om dilemman från förskollärares praktik. Bland bokens författare finns förskollärarna Lena Bäckström, Bodil Johansson, Anna Södersten och Lena Öhlund från Piteå kommun samt forskarna Ulrika Bergmark och Susanne Westman från Luleå tekniska universitet.

Boken Undervisning i förskolan: förskollärare och forskare i dialog om didaktiska dilemman

Referenser

Bergmark, U., Dahlbäck, A.-C., Hagström, A.-K., & Viklund, S. (2021). Att leda med omsorg: Fyra handledningsmetaforer i aktionsforskning. Pedagogisk forskning i Sverige, 27(2), 28–53. https://doi.org/10.15626/pfs27.02.02

 

Sidan kontrollerad: 2024-03-11 10:21:13