KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Lilly och Marina representerade Strömbackaskolan i Stockholm

Publicerad 2024-01-23 08:12:02
Kategori
  • Kemiintresserade Lilly Nilsson och Marina Johansson representerade Strömbackaskolan på Berzeliusdagarna.
    Kemiintresserade Lilly Nilsson och Marina Johansson representerade Strömbackaskolan på Berzeliusdagarna.  Foto: Maria Fäldt
  • En av talarna var nobelpristagaren David MacMillan.
    En av talarna var nobelpristagaren David MacMillan.  Foto: Lilly Nilsson

Lilly och Marina representerade Strömbackaskolan i Stockholm

Lilly Nilsson och Marina Johansson på Strömbackaskolans naturvetenskapliga program representerade Piteå och Strömbackaskolan på ”Berzeliusdagarna” i Stockholm i helgen. Där har de bland annat fått veta mer om vad det innebär att studera vidare inom kemi och vad man kan jobba med som kemist.

Tack vare två olika stipendier, donerade av Smurfit Kappa Kraftliner och Carl Tryggers Stiftelse har Strömbackaskolan fått möjlighet att skicka två elever och tjejerna är jätteglada över att ha blivit utvalda att få delta. På avresedagen var peppen och förväntningarna höga:

- Det är ganska enkelt att ta reda på sådant som handlar om fortsatta studier men inte alls så lätt att veta vad man faktiskt skulle kunna jobba med om man väljer att bli kemist så det är vad ser jag fram emot mest, sade Lilly samtidigt som Marina nickade instämmande.

Berzeliusdagarna anordnas av Svenska Kemisamfundet och på deras program står alltid framstående forskare som håller korta inspirerande föredrag.

- Det kommer bland annat en nobelpristagare från Princeton University och föredragen har allt från hundar, kriminalteknik och AI till skog, stål, livsmedel och läkemedel som tema så det ska bli jättespännande säger Marina och får medhåll av Lilly.

Per Boman, rektor på Strömbackaskolan tycker att det är en fantastisk möjlighet att några av skolans elever får delta i Berzeliusdagarna.

- Jag är övertygad om att Lilly och Marina har fått en djupare förståelse för möjligheterna inom kemi och inspirerats av de framstående forskarna och föreläsningarna på evenemanget. Den breda behörigheten från naturvetenskapsprogrammen gör att de kan söka vilken universitetsutbildning de vill.

Lilly och Marina är inne på sitt tredje år på naturvetenskapliga programmet och tycker att det naturvetenskapliga programmet är en jätterolig utbildning.

- Alla säger att natur är så jobbigt men för mig skulle samhällsprogrammet vara mycket jobbigare. Jag gillar att räkna mer än att läsa och har lättare för sådant som kemi. Vi får dessutom mycket tid och stöd på lektionerna, säger Lilly.

Marina håller med och säger att det naturvetenskapliga programmet kändes som det enda tänkbara alternativet.

- Jag tycker att kemi och biologi är jätteintressant och kan tänka mig att eventuellt jobba inom medicin i framtiden och på det sättet kunna hjälpa människor.

Om Berzeliusdagarna och stipendierna

Berzeliusdagarna har anordnats av Svenska Kemisamfundet sedan 1956 i syfte att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera vidare inom kemi och vad man jobbar med som kemist.

Varje år deltar cirka 350 elever från hela landet. De får ta del av korta, inspirerande föredrag från framstående forskare och andra intressanta personer. Eleverna får även veta mer om hur en forskares vardag kan se ut och värdet av en naturvetenskaplig utbildning.

Mer information om Berzeliusdagarna

Sidan kontrollerad: 2024-01-23 08:12:02