I strävan efter ett samhälle med social hållbarhet och förutsättningar för tillväxt är kompetensförsörjning en nyckel
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser har formulerat fem strategier för regional kompetensförsörjning:
- kompetensutveckling av befintlig arbetskraft
- insatser för att öka arbetskraftsutbudet
- insatser knutna till invandring
- inpendling
- inflyttning
En central del i arbetet handlar om att förbättra matchningen mellan utbudet av arbetskraft och tillgängliga positioner på arbetsmarknaden. I det arbetet behövs omfattande och nära samverkan med arbetslivet, exempelvis i det lokala kompetensrådet och genom direkta kontakter med företag och myndigheter.
I Norrbotten sker idag investeringar som kan ge utveckling och tillväxt i många år. Länets invånare kan med rätt kompetens och vilja till rörlighet dra nytta av utvecklingen genom att delta i arbetslivet. Samtidigt pågår en generationsväxling där många arbetstillfällen frigörs när äldre går i pension. En åldrande befolkning kräver också personal inom vård och äldreomsorg. Trots det är arbetslösheten stor bland de som saknar gymnasieutbildning, de som är utrikesfödda och de som har någon funktionsnedsättning.
För att göra det möjligt för dem att bli en efterfrågad del av arbetskraften och själv-försörjande behövs insatser för enskilda individer, ofta under lång tid. För bättre möjligheter att nå målet om lägre ungdomsarbetslöshet kan kommunen i första hand agera som arbetsgivare, utbildningsaktör och vägvisare för individer som saknar nätverk, bland annat unga och utrikesfödda.
Det kommunala arbetet för kompetensförsöjningen pågår på flera håll, främst inom förvaltningen Samhällsbyggnad där arbetsmarknadarbetet, flyktingsamordningen och Vuxenutbildningen ingår.