Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!

Två år som MR-kommun – arbetet fortsätter.

I fristaden Piteå kan rapparen Justina skapa musik under trygga former.

Det är två år sedan Piteå utropade sig till en MR-kommun, en mänsklig rättigheters kommun. Det sker många bra insatser och ett aktivt arbete inom företag, föreningar och i kommunens verksamheter. Tillsammans kan vi deklarera att Piteå är för mänskliga rättigheter, mångfald, jämlikhet och mot diskriminering.

Piteås fristadsmusiker följer den kvinnliga frihetskampen i sitt hemland

Justina är Piteås andra fristadsmusiker som fått en möjlighet att skapa musik under trygga former.

Den iranska rapparen Justina flydde den iranska regimens förtryck och lever idag som fristadsartist i Piteå. Nu bevittnar hon sina landsmäns protester mot den iranska diktaturen. "Kvinnor slåss nu öppet mot den Islamiska Republiken. Det här kommer att gå till historien.”

Förre fotbollsstjärnan föreläste om rasism

Tidigare fotbollsstjärnan Lilian Thuram föreläser om rasism i Piteå.

Lilian Thuram är mest känd som en av fotbollens stora stjärnor och var proffsspelare i nästan 20 år. Numera reser han runt i världen för att skapa dialog kring frågor om rasism och andra former av diskriminering, med ett särskilt fokus på utbildning. Han besökte Piteå den 21 september för att föreläsa om rasism – något han blivit utsatt för under en stor del av sitt liv.

Lilian Thuram föreläser om rasism

Tidigare fotbollsstjärnan Lilian Thuram föreläser om rasism i Piteå.

Lilian Thuram är mest känd som en av fotbollens stora stjärnor och var proffsspelare i nästan 20 år. Han var med när Frankrike vann VM 1998 och EM 2000, och igen när laget tog silver i VM i 2006. Han har spelat för storklubbar som Parma, Juventus och FC Barcelona. När Zlatan 2018 tog ut sitt dream team så satte han Thuram i backlinjen. Numera reser han runt i världen för att skapa dialog kring frågor om rasism och andra former av diskriminering, med ett särskilt fokus på utbildning. Nu kommer Lilian Thuram för första gången till Norrbotten för en föreläsningsturné på inbjudan av antidiskrimineringsbyrån Rättighetscentrum Norrbotten.

Ung 2.0 - genomlysning av ungas fritidsutbud

Studien genomförs av forskare från LTU i samarbete med kultur, park och fritid.

Ung 2.0 är en pågående studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i Piteå kommun som genomförs tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU). Syftet är att jämföra fritidsutbudet för olika grupper av ungdomar samt i förlängningen bättre anpassa det till målgruppens behov. Studien pågår under hela 2022 och kommer att slutredovisas i december 2022.

Projekt 101 – för ett näringsliv med mångfald

Anna Åström, projektledare för Projekt 101-integration

Just nu pågår ett projekt med syftet att öppna upp näringslivets olika nätverk för företag som drivs av utrikesfödda entreprenörer. Projektets kartläggning visar att det handlar om minst ett 50-tal företag som förtjänar en plats i gemenskapen och som tillför Piteå både mångfald och skatteintäkter.

Framgångsrikt SFI-projekt kan inspirera fler kommuner

SFI-projekt gav förbättrad språkutveckling och stärkt självförtroende bland deltagarna.

Under hösten 2020 och våren 2021 genomförde Vuxenutbildningen i Piteå kommun ett projekt med syftet att intensivträna elever på SFI som stannat upp i sin utveckling i språket. Resultaten visade på stora språkliga framsteg. Dessutom upplevde deltagarna att de fått bättre självförtroende och kände sig tryggare med att vistas ute i samhället.

Jobbcentralen diplomerade för sitt mångfaldsarbete

Jobbcentralens Andrej Spiridonov och Britt Hällerstrand gläds över mångfaldsdiplomeringen.

Imorse fick det sociala företaget Jobbcentralen ta emot diplom för sitt mångfalds- och integrationsarbete. Företaget har funnits sedan 2009 och har sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med Piteå kommun för att hjälpa utrikesfödda till anställning. Diplomeringen genomförds i samband med frukost med näringslivet.

Ny behandlingsmetod riktad till våldsutövare

Välj att sluta. Det finns hjälp att få.

Fem av Piteå kommuns behandlare är nyutbildade i metoden Samtal om våld som riktar sig till vuxna personer som utövar våld i en nära relation. Syftet med behandlingsmetoden är att våldet ska upphöra.

Metod för arbetsintroduktion av utrikesfödda presenteras i livesändning

På torsdag intervjuas projektledare och verksamhetsutvecklare på Piteå kommuns Facebooksida om EU-projektet Employment for migrants.

I slutet av februari avslutas EU-projektet Employment for Migrants som drivits i drygt två år av socialtjänsten i Piteå kommun. Fokus i projektet har varit att hitta och utveckla metoder som underlättar för utrikesfödda kvinnor och män att arbeta inom äldreomsorgen.

Sidan kontrollerad: 2021-03-10 10:44:28