Fairtrade City är del av ett nätverk av kommuner och regioner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel. Syftet är att bidra till en hållbar konsumtion som värnar om både människa och miljö. Det är också ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle.
Arbetet i en lokal samverkansgrupp bidrar till viktiga diskussioner, åtgärder och kommunikationsinsatser för en hållbar utveckling. Diplomeringen skapar också förutsättningar för ett långsiktigt och strukturerat arbete för en etisk konsumtion och hållbar handel. Kommunen får stöd i arbetet och blir del av ett nätverk som arbetar tillsammans för samma mål.
I Sverige är runt 50 kommuner Fairtrade City-diplomerade, vilket innebär att nästan hälften av landets invånare bor i en Fairtrade City-kommun.
Koppling till Agenda 2030
Fairtrade City har en direkt koppling till uppfyllandet av Agenda 2030, med särskilt fokus på mål 12: att säkerställa en hållbar konsumtion och produktion.
Det påverkar också flera andra globala mål, exempelvis minskad fattigdom (mål 1), uppnå jämställdhet (mål 5), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8) samt bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser (mål 13).
Diplomeringen är också ett verktyg för kommuner som vill bidra till mål 17 om partnerskap mellan flera aktörer.