Internationella kvinnodagen 8 mars

Fira internationella kvinnodagen på Kaleido

Varmt välkommen att fira internationella kvinnodagen på Kaleido. Vi bjuder på musik, berättelser och spännande möten.

Högt i tak när Lundqvist Trävaru fick föreläsning om jämställdhet

Sandra Lindström öppnade för nya tankesätt kring jämställdhet och inkludering.

Intresset och engagemanget var stort när Lundqvist Trävaru fick en föreläsning om jämställdhet och inkludering förra veckan. Det var ett erbjudande från Piteå kommun och företagsledningen välkomnade satsningen: "Jämställdhet och inkludering är en del i vår arbetsmiljö", konstaterar företagets vd Samuel Holmström.

Språkstöd och handledning leder till arbete

Yasmine Grill och Ingela Sandström arbetar som språkstöd i projektet Lärande rekrytering.

I projektet Lärande rekrytering har en metod för språkstöd utvecklats. Syftet är att göra det enklare för utrikesfödda att få arbete och samtidigt underlätta kompetensförsörjningen i bristyrken inom Piteå kommun. Resultatet hittills är lyckat; genom handledd praktik i nära samarbete med språkstöden har närmare 70 procent av deltagarna gått vidare till arbete eller studier. Winta Tesfaslase är en av dem.

Hylla invigd på stadsbiblioteket för nysvenskar

Merhawi klipper bandet till den nya hyllan.

Idag invigdes "Ny i Sverige-hyllan" på Stadsbiblioteket. Det är en hylla med material som kan underlätta för nysvenskar under deras första tid i Sverige.

Föreläsningar om jämställdhet och inkludering

Piteå satar på att vara MR-kommun år 2021.

Piteå kommun erbjuder ortens företag, i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten, föreläsningar på tema jämställdhet och inkludering. Framnäs folkhögskola, PiteEnergi och Lundqvist trä har nappat på erbjudandet och i november och december hålls föreläsningar med tema jämställdhet på respektive arbetsplats.

Fristadsmusiker hyllar Piteå

Cris Gera skriver musik för folket. Han gjorde det i Zimbabwe och han gör det här i Piteå.

Cris Gera, Piteås första fristadsmusiker, är aktuell med låten ”Piteå för alla”. En sång som beskriver hur han känner för människorna i Piteå.

Nu satsar vi tillsammans för att bli MR-kommun

Samverkan ska göra Piteå till en MR-kommun.

År 2021 ska Piteå vara en MR-kommun. De innebär en strävan efter att vi alla – kommun, företag, föreningar, myndigheter, organisationer och privatpersoner i Piteå – ska ställa oss bakom och värna mänskliga rättigheter. Idag inleds en kampanj som ska uppmärksamma detta arbete. För rättvisa. Mot diskriminering, kränkningar och särbehandling. Visst är du med?

SFI-elever möter näringslivet

Johanna Lundström och Sofia Hortlund, Piteå Stadshotell, lägger stor vikt vid personliga egenskaper vid rekrytering.

Under förmiddagen samlades elever från SFI utbildningen i Stadshuset för att få veta mer om rekryteringsbehoven hos BDX företagen AB och Piteå Stadshotell.

Piteå museum diplomeras för sitt mångfaldsarbete

Helena Stenberg tillsammans med Anna Elmén Berg från Piteå Museum.

Piteå museum arbetar med ett mångfaldsperspektiv inom jämställdhet, nationella minoriteter, delaktighet och tillgänglighet. Under nationaldagsfirandet i Badhusparken diplomerades Piteå Museum för sitt mångfaldsarbete och sina insatser för Ett Piteå för alla.

Från talböcker till regnbågar

Helén Esberg ansvarar för urvalet av HBTQ-litteratur i Regnbågshyllan på Piteå stadsbibliotek.

Talbok, E-ljudbok, låna i app, ladda ner till dator, padda eller Daisy spelare? På biblioteket finns flera vägar till skön- och facklitteraturen.