Vid årsskiftet är det 50 år sedan den stora kommunsammanslagningen ägde rum i Piteåbygden. Efter nära 10 års diskussioner så var det dags att göra slag i saken – Piteå landskommun, Piteå stad, Hortlax och Norrfjärdens kommun blev en. Och det firades under nyårsaftonen 1966 med pompa och står, sånger, konst och högtidliga tal.
I början av 1950-talet bestod Sverige av 2281 landskommuner som den 1 januari 1952 minskades till 816. Piteåbygden och Norrbotten berördes inte av indelningsändringen vid det tillfället. Den frågan kom att väckas av Piteå landskommun under år 1957 och den 4 juli 1958 så samlades representanter för samtliga fyra kommuner inom Piteåbygden för att behandla storkommunfrågan, Den 6 november 1959 var det nära beslut, men Piteå Stadsfullmäktige var inte riktigt med på tåget.
Studiecirklar och opartisk sammankallande
År 1960 begärde Pitebygdens ABF-avdelning att ett centralt studiematerial skulle tas fram så att studiecirklar kunde genomföras på temat ”Pitebygden – storkommun eller inte?”. Detta var samtidigt ett sätt att informera medborgarna och förankra frågan.
1962 kom inrikesdepartementet med nya riktlinjer gällande kommunsammanslagningar och den 28 mars beslutade landshövding Manfred Näslund att en samarbetsnämnd skulle tillsättas bestående av representanter från de fyra kommunerna. Sammankallande blev överlantmätare Wolfgang Hertting som ansågs kunna vara opartisk i frågan.
Den 31 mars 1963 skickade Länsstyrelsen i Norrbotten in ett förslag till Hans Kungliga Majestät om indelningen för Piteåblocket. Det godkändes senare samma år.
En grundlig utredning snabbt
Samarbetsnämnden tillträdde i Piteå rådhus under hösten 1963 och det tog ytterligare två år av diskussioner, främst mellan Piteå landskommun och Piteå stad innan ett beslut kunde fattas. Olle Wiklund, Piteå landskommun, förespråkade en snabb sammanläggning. Axel Bengtsson, Piteå stad, önskade att sammanslagningen skulle föregås av en grundlig utredning.
Då sa överlantmätare Nils Sjölin, tillika utredare, de förlösande orden:
-Nu när ena parten vill ha en snabb sammanläggning och den andra en sammanläggning efter en grundlig utredning så får man väl göra en grundlig utredning snabbt!
Och så fick det bli. Beslut om kommunsammanslagningen fattades sedan av respektive kommuns fullmäktige under våren 1966.
Nyårsfirande med fackeltåg, dans och tal
Nyårsaftonen 1966 var en riktig festkväll i hela Pitebygden. Genom stadskärnan passerade ett fackeltåg med häst och släde och det dansades till orkestrar i Piteå, Öjebyn, Pitholm, Norrfjärden, Hortlax och Långträsk.
På Stadshotellet framfördes humoristiska sånger med utklädda representanter från varje kommun och tal hölls av bland andra rektor Adrian Wennström och Tage Hansson, ordförande i Stadsfullmäktige.
En målning av Folke Sjöberg överlämnades av de fyra kommunerna till Stor-Piteå. Ett tacktal som samtidigt var en beskrivning av tavlan levererades av Miss Stor-Piteå, Eva Johansson, i samband med avtäckningen. Idag hänger målningen i rummet Ovalen i Piteå stadshus.
Glasspinnar, fyrverkeri och Harry Brandelius
Ålderdomshemmen gästades av Harry Brandelius och till barnen levererades 4050 stycken glasspinnar, 3600 Sunkist och smalfilm med Kalle Anka och Helan och Halvan.
Det nya året 1967 och den nya storkommunen hälsades välkommen med ett specialbeställt fyrverkeri som avfyrades på Läroverkets skolgård - nuvarande Christinaskolan. Fyrverkerier brann också i samband med de andra arrangemangen som anordnats för att fira kommunernas sammanslagning.
När Piteå kommun bildades för 50 år sedan fanns det totalt 675 landskommuner, 93 köpingar och 132 städer i vårt land. Idag finns det 290 kommuner och 20 landsting/regioner i Sverige.