Ställ en fråga Lämna synpunkt Felanmälan

Här presenterar vi senaste nytt om mångfaldsarbetet. Idag är det främst aktualiteter från Piteå kommuns arbete med mångfald. Vi hoppas kunna komplettera med företag, föreningars och privatpersoners berättelser om saker de gör. För rättvisa, mot diskriminering, kränkningar och särbehandling. Vissa artiklar är hämtade från Piteå kommuns personaltidning Pitekvarten.

Nu är Piteå officiellt en MR-kommun

”Var snäll mot andra och skaffa dig mer kunskap om mänskliga rättigheter.” Enkla men goda tips från kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist om hur man som individ kan bidra till ett Piteå för alla.

På FN-dagen den 24 oktober utropade sig Piteå kommun till MR-kommun vid en högtidlig, livesänd ceremoni från Stora Salen på Acusticum. Allt för att ge piteborna möjlighet att vara med på arrangemanget trots det rådande läget.

Kommun och kyrka fördjupar sitt samarbete i ny verksamhet

Kompassen öppnar måndag 12 oktober på Storgatan 33, nära Rådhustorget.

Piteå församling och socialtjänsten i Piteå kommun utökar sitt samarbete för människor som lever i en utsatt situation. På måndag öppnar en ny verksamhet – Kompassen – i Ernst Träffpunkts tidigare lokaler på Storgatan.

Studio Acusticum diplomerad för sitt mångfaldsarbete

Studio Acusticum vill fylla läktarna med mångfald.

Under morgonens Frukost med företagen fick Studio Acusticum diplom för sitt mångfaldsarbete. De är därmed den 14:e aktören som får diplom för att de aktivt bidrar i arbetet för Ett Piteå för alla.

Rökfri gågata i Piteå

I sommar ska gågatan vara rökfri.

I sommar ska gågatan vara rökfri. Det är projektet Rökfri gågata som på prov plockar bort askkopparna längs gatan med undantag på Byxtorget. Bakgrunden är den striktare tobakslagen som trädde i kraft 1 juli 2019 som förbjuder rökning i vissa utemiljöer. Syftet är att Piteås välbesökta gågata ska vara ren, attraktiv och välkomnande för alla.

Pitebor på stan skapar trygghet under sommarhelgerna

Pitebor på stan nattvandrar under sommarhelgerna.

Fredag 5 juni startar vi upp pitebor på stan igen. Det är föräldrar till aktiva barn och unga i olika lokala föreningar som nattvandrar i centrum mellan klockan 22-02 fredagar och lördagar nästan hela sommaren.

Barn och ungas hälsa i fokus för kommunens nya samordnare

Barn och ungas hälsa är en viktig fråga och för att utveckla arbetet ska insatserna samordnas på ett tydligare sätt.

För att organisera och utveckla kommunens arbete med stöd till unga har kommunstyrelsen beslutat att utse en samordnare. Uppdraget handlar om att skapa samsyn, synliggöra det som görs och ta tillvara kunskaper och erfarenheter för att kunna utveckla och sprida det vidare inom verksamheterna.

Sökes: Engagerade pitebor för vänskap

Det finns behov av många flyktingvänner i Piteå. Anmäl ditt intressse!

Enligt UNHCR befinner sig 70,8 miljoner människor på flykt. Några av dem kommer till Piteå. Nu jobbar samarbetsprojektet Nätverk Piteå för att nyanlända ska få en flyktingvän eller vänfamilj som ska underlätta den första tiden i det nya hemlandet.

Idag firar vi samernas nationaldag

Den samiska flaggan är gemensam för hela Sápmi

Den 6:e februari är det samernas gemensamma nationaldag. Den gäller över hela Sápmi, som sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det är en samisk flaggdag och idag flaggar vi både med den samiska och den svenska flaggan utanför stadshuset i Piteå.

Idag hedrar vi offren i förintelsen och ger stöd åt de som kämpar för ett öppet samhälle

Förintelsen gjorde många barn föräldralösa.

Idag är det 75 år sedan fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades. Dagen är numera en internationell minnesdag för förintelsen, med syftet att hedra offren under förintelsen och ge stöd åt alla som kämpar mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Lär dig mer om förintelsen i Stadsbibliotekets utställningar och i litteratur på temat.

Anna-Stina tar emot årets Pitemedalj

Anna-Stina Eriksson är glad över att hennes arbete med integration uppmärksammas.

Idag delade Kommunfullmäktige ut Pitemedaljen till Anna-Stina Eriksson, diakon vid Piteå församling, Svenska kyrkan. Hon får ta emot medaljen för sitt osjälviska arbete med integration i Piteå. Under samma möte delades Solanderstipendiet ut till studenterna Linnea Ökvist och Casper Vikström.