Framgångsrikt SFI-projekt kan inspirera fler kommuner

SFI-projekt gav förbättrad språkutveckling och stärkt självförtroende bland deltagarna.

Under hösten 2020 och våren 2021 genomförde Vuxenutbildningen i Piteå kommun ett projekt med syftet att intensivträna elever på SFI som stannat upp i sin utveckling i språket. Resultaten visade på stora språkliga framsteg. Dessutom upplevde deltagarna att de fått bättre självförtroende och kände sig tryggare med att vistas ute i samhället.

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN.

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet - oavsett kön eller ålder. Den här veckan deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet.

Jobbcentralen diplomerade för sitt mångfaldsarbete

Jobbcentralens Andrej Spiridonov och Britt Hällerstrand gläds över mångfaldsdiplomeringen.

Imorse fick det sociala företaget Jobbcentralen ta emot diplom för sitt mångfalds- och integrationsarbete. Företaget har funnits sedan 2009 och har sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med Piteå kommun för att hjälpa utrikesfödda till anställning. Diplomeringen genomförds i samband med frukost med näringslivet.

Invigning av Piteå kommuns minnessten för FN-veteraner

På FN-dagen, söndag 24 oktober invigs minnesstenen som hedrar de som gjort FN-tjänst.

Kommunfullmäktige har utifrån ett medborgarförslag beslutat om att uppföra en minnessten för FN-veteraner i Piteå. På FN-dagen söndag 24 oktober klockan 13.00 invigs minnesstenen, som är placerad i anslutning till Vänortsparken.

Piteå kommun inbjuden att tala vid internationellt forum för mänskliga rättigheter

Helena Stenberg är en av talarna under internationellt forum för mänskliga rättigheter.

The World Human Rights Cities Forum (WHRCF) är ett årligt återkommande event som hålls i Gwangju, Korea. Piteås kommunalråd Helena Stenberg är inbjuden som talare för att dela med sig av Piteås arbete med mänskliga rättigheter och utropandet till MR-kommun.

Lärare på Strömbackaskolan vinner årets jämställdhetspris

Kristina Nilsen och Susanne Pettersson fick ta emot Norrbottens jämställdhetspris 2021

Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, gymnasielärare på Strömbackaskolan har i samband med den Regionala jämställdhetsdagen tilldelats Norrbottens jämställdhetspris för 2021. Förutom äran får vinnarna 100 000 kr.

Medel beviljade till demokratiprojekt

Under temaåret Demokrati 100 år kommer kultur, park, fritid att genomföra ett antal demokratiprojekt.

Med anledning av temaåret Demokrati 100 år har Kultur, park, fritid beviljats projektmedel från Region Norrbotten för att genomföra aktiviteter som syftar till att öka kunskapen om och förståelsen för demokratifrågor. Inom projektet kommer fyra aktiviteter att genomföras under året.

Piteå kommun skriver under deklaration för en stark demokrati

Helena Stenberg undertecknade deklarationen under en digital länskonferens där kommittens ordförande Peter Örn deltog

Den svenska demokratin fyller hundra år och kommittén Demokratin 100 år har tagit fram en deklaration för att stärka demokratin. Piteå kommun ställer sig bakom detta och har vid en konferens idag undertecknat ”Deklaration för en stark demokrati”.

Metod för arbetsintroduktion av utrikesfödda presenteras i livesändning

På torsdag intervjuas projektledare och verksamhetsutvecklare på Piteå kommuns Facebooksida om EU-projektet Employment for migrants.

I slutet av februari avslutas EU-projektet Employment for Migrants som drivits i drygt två år av socialtjänsten i Piteå kommun. Fokus i projektet har varit att hitta och utveckla metoder som underlättar för utrikesfödda kvinnor och män att arbeta inom äldreomsorgen.

Nu är Piteå officiellt en MR-kommun

”Var snäll mot andra och skaffa dig mer kunskap om mänskliga rättigheter.” Enkla men goda tips från kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist om hur man som individ kan bidra till ett Piteå för alla.

På FN-dagen den 24 oktober utropade sig Piteå kommun till MR-kommun vid en högtidlig, livesänd ceremoni från Stora Salen på Acusticum. Allt för att ge piteborna möjlighet att vara med på arrangemanget trots det rådande läget.