Ung 2.0 är en pågående studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i Piteå kommun som genomförs tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU). Syftet är att jämföra fritidsutbudet för olika grupper av ungdomar samt i förlängningen bättre anpassa det till målgruppens behov. Studien pågår under hela 2022 och kommer att slutredovisas i december 2022.
Forskarna genomför studien i samarbete med kultur, park och fritid i Piteå kommun. Arbetet utgår från de ungas perspektiv och består av två delar, en kvantitativ och en kvalitativ del. Den kvalitativa delen av studien genomförs i form av samskapande workshoppar med elever i tre högstadieskolor i Piteå kommun med 15 till 25 elever från varje skola. Både tätortsskolor och landsbygdsskolor medverkar i studien. Ett viktigt fokus i uppdraget är mångfald och inkludering oavsett kön, etnicitet eller var i kommunen man bor.
Det kvalitativa arbetet genomförs i form av designmetodiken now-wow-how, en framtidsmetod som syftar till att utveckla nya idéer eller lösningar till sociala problem. Metodiken är specifikt användbar för deltagare som inte har erfarenhet av kreativt utvecklingsinriktat framtidsutforskande, såsom exempelvis unga och ungdomar. Tjänstedesign används i projektet som ett strategiskt verktyg med syfte för att förbättra ungdomars fritidsliv, öka inkludering och bidra till en långsiktigt hållbar utveckling i Piteå.
Kommunens enkätundersökning Personligt ligger som grund
Det kvantitativa materialet består av en enkätundersökning från 2018 innehållande 794 enkätsvar från elever i årskurs 7 och 9 i Piteå kommun. Eleverna har svarat på frågor om hur de upplever sin fritid. Analysen har genomförts med beskrivande statistik och multivariata analysmetoder där olika egenskaper, till exempel kön, utländsk bakgrund och skolkontext har kombinerats för att upptäcka samband och mönster bland eleverna och bedöma vilka egenskaper som kan vara av betydelse för hur de uppfattar sin fritid och hur fritiden kan vara av betydelse för hur ungdomar mår.
Bakgrund
Kultur- park- och fritidsförvaltningen har av Kultur- och Fritidsnämnden i Piteå fått uppdrag att utforska tjänsteutbudet för ungas fritid i kommunen. Därmed finns ett behov av att jämföra tjänsteutbudet samt se hur tjänsteutbudet skulle kunna göras mer passande utifrån målgruppens behov. Ett viktigt fokus i uppdraget är mångfald, ett Piteå för alla, inkluderande avseende exempelvis kön men också geografi i kommunen och förhållandet mellan stad och landsbygd
I studien deltar Åsa Wikberg Nilsson, biträdande professor i design, Liv Jenny Sandberg, forskarstuderande i design och Mats Jakobsson, universitetslektor i arbetsvetenskap.
Från Piteå kommun deltar Annika Nordstrand, förvaltningschef kultur, park och fritid, Micael Jonsson, kulturchef, Anja Lundström och Elisabeth Lundman ungdomskonsulenter.