Årets by

Landsbygdsutveckling

Maria Öberg, samhällsutvecklare/landsbygd
Telefon 0911-69 61 95
E-post
 

Besöksadress Stadsporten, Västergatan 10


KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28
E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 (endast öppet för bokade besök under pandemin)

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Årets by

Årets by är ett hederstecken och stimulansåtgärd för den by/bygd i Piteå kommun som under året utfört en prestation som framstår som berömvärd förebild för andra byar och samhället i övrigt.

Hemmingsmark - årets by 2019

Badande barn.

Hemmingsmark, en by där de boende trivs och är engagerade i byns utveckling, har utsetts till årets by 2019. I motiveringen anges bland annat att uthållighet, engagemang och mod är ledorden som symboliserar Hemmingsmark.

Alterdalen - årets bygd 2018

Alters bruk, numera en nedlagt järnbruk, var en av Norrbottens förindustriella bruksanläggningar.

Med projektet "Visit Alterdalen" öppnade byborna upp bygden för att visa vad de har att erbjuda. Ett tusental besökare deltog i ett 20-tal aktiviteter i byarna runt Alterälven. Alltifrån hemtrevliga besök på gårdar och i ateljéer med konst och hantverk till spännande möten med många djur.

Åträsk - årets by 2017

I Åträsk finns ett rikt friluftsliv, fiskevatten och orörd natur både sommar som vinter.

Åträsk med ett 40-tal bofasta och det dubbla under sommaren, har fått utmärkelsen årets by. I motiveringen anges bland annat bybornas arbete med att förvalta sitt historiska arv och den gemenskap som de lyckats skapa inom byn.

Svensbyn - årets by 2016

Besök Pehrsgården på Svensbyliden och upplev 1800-talet.

Ett rikt kulturliv, ett föredömligt ideellt arbete med byns flyktingar och talessättet ”Hålen sams å jöLpes åt” är skäl till att Svensbyn utnämnts till Årets by 2016. Svensbyn valdes till årets by i kommunen även för tio är sedan och det är första gången en by fått utnämningen två gånger.

Lillpite - årets by 2015

Lillpite är ett ypperligt exempel på en by som driver ett uthålligt och målinriktat utvecklingsarbete. Byn har en livskraftig företagsanda och ett rikt förenings- och kulturliv, som bygger på bred samverkan av engagerade bybor. Det skapar ett ömsesidigt förtroende och en kollektiv stark självkänsla. Byn har visat på en stor förmåga att kunna involvera såväl inflyttade som yngre bybor.

Koler - årets by 2014

Koler firar utmärkelsen Årets by 2014

Koler kännetecknas av ett brinnande engagemang och en stark drivkraft. Med stor målmedvetenhet och gemensamma krafter startas och genomförs utvecklingssatsningar som gynnar hela bygden. Byn har under lång tid arbetat med utvecklingsprojekt för att fylla sin attraktiva livsmiljö med aktiviteter som gagnar boende, sysselsättning och nyföretagande.

Skomantjälen - årets by 2013

Skomanstjälen har en stark vi-anda, de som bor trivs och alla hjälper till när det behöver göras något för byns utveckling. Byborna i Skomanstjälen har gjort ett beundransvärt ideellt samarbete med renoveringen av byastugan, som krävde en total ombyggnation.

Arnemark - årets by 2012

Arnemark har många initiativrika medborgare och företagare som engagerar sig i byns utveckling, något som medför ett gynnsamt företagsklimat och ett levande föreningsliv. Arnemark är ett utmärkt exempel på en by som bedriver ett framgångsrikt byautvecklingsarbete.

Sidan kontrollerad: 2020-09-11 15:18:03