Landsbygdsutveckling – projekt

Öppettider vardagar 8-16 (endast öppet för bokade besök under pandemin)

Landsbygdsutveckling – projekt

Byakortet 2021

Utsikt från Gölaberget i Lillpite - en del av Piteås landsbygd.

Byakortet är ett samarbete mellan Piteå kommun och Piteå Byaforum. Syftet är att få både pitebor och besökare att utforska nya platser och nya upplevelser på landsbygden. Vi hoppas att vi kan bjuda på nya smultronställen, okända sevärdheter och inspiration till nästa utflykt. Byakortet 2021 gäller från 1 juni till 15 september.

Tre byar, tre garveri, tre bröder

Ett av Infjärdens tre garverier

Garverigruppen med projektledare Stina Brolin Bergman i spetsen har beviljats medel från Spira Mare för att se närmare på garverihistorian i Infjärden.

DigiBy - Digitala tjänster i byar

Piteå är först ut att testa digitala tjänster i bokbussen.

Piteå kommun deltar i projektet DigiBy (Digitala tjänster i byar) där Luleå tekniska universitet i samverkan med kommuner och regionala aktörer testar nya digitala tjänster i syfte att öka tillgängligheten till service i Norrbottens landsbygder.

UTLINK ledsystem för vandring

Solanderleden, utsikt från Högberget i Jävre.

Projektet UTLINK har som syfte att skapa förutsättningar för ett samlat och sammanhållet ledsystem för vandring i Norrbottens Kustland omfattande och i samverkan med Piteå, Älvsbyns, Luleås, Bodens, Kalix och Haparanda kommuner.

Största vindkraftsparken i Europa - Markbygden

Under 2018 byggs cirka 100 nya vindkraftverk i Markbygden.

I Markbygden etableras just nu Europas största landbaserade vindkraftspark. Den första etappen med ca 300 vindkraftverk färdigställs under året. Parallellt med detta driver Enercon arbetet inom etapp 2 och Luxcara ansvarar för etapp 3. Arbete pågår därför inom alla tre etapper just nu. Fullt utbyggd år 2025 kommer parken uppskattningsvis att innehålla 700-800 vindkraftverk. Utvecklingen går mot att det blir färre och högre verk med större effekt.