Det här kan du göra som vuxen - mål 3

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (24/6-19/8) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Det här kan du göra som vuxen - mål 3

Donera blod

Att donera blod är en enkel sak du kan göra som kan göra en väldigt stor skillnad för en annan persons hälsa och välmående. Om du kan, försök att se till att donera blod regelbundet

Slappna av i sinnet

Som du säkert vet är det naturligt att andas ytligare och snabbare när du är uppe i varv eller stressad. Andas vi däremot lugnt med diafragman fungerar det som en lugnande signal till hjärnan. På så sätt kan vi minska stressreaktionen.

Så här kan du göra för att träna diafragmaandning:

  1. Börja övningen när du sitter ned. Lägg en hand på bröstkorgen och en på magen och känn vilken av händerna (eller båda) som höjs när du andas in, och sänks när du andas ut. Försök om du kan att lägga andningen i magen och att behålla den där.
  2. Låt andningen komma och gå av sig själv, följ bara med i vågorna av din andning. Känn att magen rör sig utåt när du andas in och sjunker tillbaka när du andas ut. Sitt några minuter med denna övning.Om du känner att du övergår till att andas med bröstkorgen, försök då bara försiktigt att lägga tillbaka andningen i magen igen. Ta inte i när du andas in, utan låt det gå lätt och lugnt och av sig själv. Låt sedan diafragman sjunka tillbaka och märk hur luften släpps ut. Lägg också märke till pausen som uppstår mellan andetagen.
  3. Pröva att resa dig. Kan du behålla andningen i magen? Det här kan vara ett svårt moment, men med övning blir du bättre på det. Pröva att gå några steg. Var finns andningen? Kan du behålla den i magen är det jättebra! Ta dig tid att träna diafragmaandning flera gånger per dag. Ju mer du övar, desto mer naturligt blir det för dig. Och oroa dig inte om andningen är snabb eller ytlig ibland, det är naturligt att andningen växlar.

Umgås mer med familjen

Många föräldrar lever liv där det är svårt att hinna med att leka och umgås regelbundet med barnen. Då blir det lätt att drabbas av dåligt samvete. Samtidigt rekommenderar de flesta forskarna en liten stund varje dag.

Att umgår med familjen kan jämföras med motion: det är bättre med en kvarts gympa om dagen än att springa en mil en gång i månaden. Det har visat sig att föräldrar som dagligen avsatt femton minuter särskild tid för umgänge fått positiva effekter.

De flesta föräldrar umgås förstås mycket med sina barn. Poängen är att släppa allt annat en kort stund varje dag och enbart ägna sig åt barnen, att få ett tillfälle där man faktiskt får kontakt, att man verkligen ser och lyssnar på varandra.

Försök att vara i nuet, i leken och uppmärksamma barnet fullt ut. Din mobiltelefon och dina egna tankar (exempelvis vad du ska laga för middag och så vidare) är lagda åt sidan. Försök att skapa utrymme även de dagar som är fyllda av arbete och stress. Finns det andra saker du kan lägga åt sidan? Kan du exempelvis laga enklare mat, strunta i att städa eller vänta med tvätten? Kan du laga mat tillsammans med ditt barn istället för att göra det själv? Det tar kanske längre tid, men är ett bra tillfälle att umgås.

Låt barnen styra leken. Många föräldrar kan känna press att underhålla barnen när de leker, särskilt om barnen inte kommer med så mycket egna initiativ. Visst kan barn tycka att det är roligt om föräldern leder leken, men i längden är det mer utvecklande och roligt att själv pröva vingarna. Barnet lär sig att ta egna initiativ och kan i längden utforska saker på egen hand utan stöd av vuxna.

Det är också bra att vara lyhörd i leken. Om föräldrar är närvarande och lyhörda blir leken logisk och barnen känner sig sedda och förstådda. Det verkar som att barn blir mindre själviska om de alltid får bestämma hur leken ska vara, tvärtom än vad man kanske tror. Det bästa sättet att lära barn att vara generösa och lyhörda är om föräldern föregår med gott exempel. Barn härmar sina föräldrar och börjar oftast bete sig likadant. Studier har visat att barnstyrd lek leder till bättre samarbete. Det har också visat sig att lyhörd lek leder till utveckling i tänkande och språk hos barnen.

Familjer som umgås har mindre problem. Forskning visar att gemensamma aktiviteter med familjen skyddar barn från att utveckla problem. Tips på bra aktiviteter att göra tillsammans med ditt barn:

  • Högläsning
  • Rita/måla tillsammans
  • Låta barnet berättar historier för dig
  • Berätta historier för ditt barn
  • Räkna saker tillsamman 
  • Låta barnet sjunga för dig 
  • Leka låtsaslekar 
  • Prata om vad vi har sett på TV
  • Leka med modellera/Play-Doh-deg
  • Titta på bilder i böcker
  • Leka utomhus
  • Lägga pussel
  • Bygga  saker med klossar eller lego
  • Göra hushållssysslor tillsammans
  • Hjälpa barnet att skaffa eller umgås med vänner
  • Förklara hur saker och ting fungerar för mitt barn
  • Svara på ditt barns frågor och visa intresse
  • Ställa frågor till ditt barn
  • Uppmuntrar sitt barns egna idéer och initiativ
  • Leka och göra något intressant mint 30 minuter om dagen

(Källa: Forster, M. Fem gånger mer kärlek. Forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv. En bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år. Lettland 2015.)

Motion - unna dig själv den bästa "hjärndosen"

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att röra på dig. Hjärnan räknar varje steg! Det är bättre att du rör på dig i 30 minuter än i 5 minuter, men 5 minuter räknas också.

Gör något du tycker är roligt! Om du vill få bra effekt bör du promenera i minst 30 minuter. De allra bästa för hjärnan är att springa minst tre gånger i veckan och i 45 minuter varje gång.

Att få upp pulsen är också viktigt. Fokusera på konditionsträning. Även styrketräning påverkar hjärnan positivt, men konditionsträning ger bäst effekt. Fortsätt, håll i och håll ut! De stora strukturella förändringarna, som innebär att hjärnans arkitektur ritas om, tar tid.

(Källa: Hansen, A. Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna. Litauen 2018.)

Tips till gröna föräldrar

Här kommer några tips för dig som vill vara en grön föräldrer:

Skönt och grönt barnrum
Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint – men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet.

Lek i skuggan
Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter bäst för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den. Håll koll efter Svanen.

Vatten bäst för rumpan
Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är det bästa för en barnrumpa. (Källa: Naturskyddsföreningen: 

Fler tips för gröna föräldrar på Naturskyddsföreningens webbplats

Sidan kontrollerad: 2020-09-10 15:30:53