Det här kan du göra som barn och ung - mål 5

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Det här kan du göra som barn och ung - mål 5

Utöka din kompiskrets

Om du vill och kan, försök att skaffa både tjej- och killkompisar, kompisar i olika åldrar och med olika bakgrund. Att kunna umgås med människor med olika bakgrund och förutsättningar är roligt och utvecklande. Det kan också leda till att man lär sig förstå hur andra människor fungerar, blir vidsyntare för olikheter och därmed bidrar till samhällsgemenskap och fredlighet . 

Lyft in kunskaper om kvinnor och män i skolarbeten

Om du ska göra ett enskilt arbete eller ett grupparbete i något ämne – ta då reda på hur det ser ut för kvinnor respektive inom det området. Om du skriver till exempel om rymden, hittar du fakta om både kvinnors och mäns resor till rymden? Eller om ni skriver om Vikingatiden, hur såg det ut för kvinnorna under den tiden? Vad gjorde de och hur hade de det? Eller hur många kvinnor och hur många män har fått Nobelpriset i de olika kategorierna? Du kanske kan välja ut och skriva om en kvinna ur historian som har betytt mycket för en viss utveckling i samhället? 

Forska på tjejer och killar

Välj ut några perspektiv och studera hur det ser ut för tjejer och killar på din skola eller i din klass. Du kanske kan undersöka om tjejer och killar får mest tid att prata på lektionerna? Vem som har mest att göra på rasterna – finns det mest saker som tjejer eller killar gillar att göra? Om ni får välja på vad ni ska göra på lektioner – är det tjejerna eller killarna som oftast får bestämma?

Det kanske finns annat du kan studera? Om du har sett att det finns orättvisa skillnader mellan tjejer och killar så kan du berätta det för någon vuxen i skolan som kanske kan hjälpa till att rätta till så det blir rättvist. 

Sidan kontrollerad: 2020-09-23 10:48:10